Σκληραίνει τη στάση του το Μέγαρο Μαξίμου

Σκληραίνει τη στάση του το Μέγαρο Μαξίμου
Greek Prime Minister Alexis Tsipras meets the new elected leader of PASOK political party, Fofi Genimata, at Maximos Mansion in Athens, Greece on June 16, 2015. / , , 16 2015. SOOC

Νέα δεδομένα μπαίνουν για άλλη μια φορά στο «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων με τον πρωθυπουργό να επιλέγει από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος να ανεβάσει τους τόνους έναντι των δανειστών

«Βαρόμετρο» για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ακόμα και για την επίτευξη συμφωνίας αποτελεί το αυριανό Eurogroup αν και κυβερνητικά στελέχη δεν εξέφραζαν αισιοδοξία για την κατάληξή του.

Κορυφαίος υπουργός μιλώντας στο NEWS 247 δεν απέκλειε ακόμα και την σύγκλιση έκτακτης Συνόδου κορυφής, προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση, πέρα από την τακτική Σύνοδο που θα γίνει στις Βρυξέλλες 25-26 Ιουνίου.

Το νέο «πάγωμα» στις σχέσεις Γιούνκερ – Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη θυελλώδη επίθεση του προέδρου της Κομισιόν, φαίνεται να προοικονομεί μια νέα κρίση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης στο πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων.

Κανείς, πάντως δεν μπορεί εκτιμήσει πως είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτές οι διαφορετικές «αναγνώσεις» της πρόταση των δανειστών, με το Μέγαρο Μαξίμου να τονίζει πως υπήρξε σαφής αναφορά για μετακύλιση των λογαριασμών της ΔΕΗ στο 23%, τη στιγμή που ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ το αρνείται.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, πάντως με δήλωση του διευκρίνιζε σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ, πως «ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στο «παιχνίδι» μπήκαν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ με το τηλεφώνημα που έκανε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού στον Αλέξη Τσίπρα για μισή ώρα περίπου.

Υπήρξε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εκφράστηκε η πρόθεση της ελληνικής πλευρά για την γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές σε σχέση με την νέα υπερατλαντική επικοινωνία του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα δείχνει ξεκάθαρα σκλήρυνση της στάσης της ελληνικής πλευράς με τον πρωθυπουργό να επιλέγει το βήμα της γερουσίας, μιλώντας σε στελέχη του κόμματος, προκειμένου αν επιτεθεί με τον πιο ηχηρό τρόπο στους δανειστές και ιδιαιτέρως στο ΔΝΤ.

Από τη μια καθησύχασε το εσωκομματικό ακροατήριο, που τον κατηγορεί το τελευταίο διάστημα πως διολισθαίνει προς την πλευρά των δανειστών αφήνοντας πίσω το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και από την άλλη διαμήνυσε στους πιστωτές πως είναι αποφασισμένος να «τραβήξει το σχοινί» μέχρι το τέλος.

Για ρήξη άλλωστε μίλησαν ανοιχτά και μια σειρά από βουλευτές και στελέχη του κόμματος, κάνοντας σαφές πως οποιαδήποτε άλλη συμφωνία θα βρει ένας «τοίχος» στο εσωτερικό του κόμματος.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα