Σκληρή κόντρα Βούτση – Γεννηματά για τα απόρρητα έγγραφα

Σκληρή κόντρα Βούτση – Γεννηματά για τα απόρρητα έγγραφα

Η κυρία Γεννηματά επιχείρησε να καταθέσει απόρρητα έγγραφα του ΚΥΣΕΑ και συνομιλίες του έλληνα Πρέσβη στο Ριάντ. Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν τα παρέλαβε και της καταλόγισε ότι επιχείρηση «μεθόδευση».

Οξύτατη προσωπική αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Βούτση όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιχείρησε να καταθέσει απόρρητα έγγραφα του ΚΥΣΕΑ και συνομιλίες του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ, τα οποία όμως δεν παρέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η κυρία Γεννηματά υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου που είχε επιχειρήσει να καταθέσει προ ημερών στη Βουλή απόρρητα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας τα οποία όμως αρνήθηκε να παραλάβει ο προεδρεύων της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης. Μάλιστα η Πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα που να εκθέτουν τη χώρα και τόνισε ότι η Βουλή θα πρέπει να λάβει γνώση των απορρήτων εγγράφων. «Τα έγγραφα που καταθέτω αποδεικνύουν ότι μόνο με διακρατική συμφωνία θα μπορούσε να γίνει η πώληση» είπε και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να καλύψει τον «συγκυβερνήτη» του Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Βούτσης δεν παρέλαβε, όμως, τα απόρρητα έγγραφα και ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσει την ίδια πρακτική με τον κ. Κακλαμάνη διαβιβάζοντάς τα στην αρμόδια διεύθυνση και από εκεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση στην κυρία Γεννηματά και απάντησε σε όσους τον χαρακτήρισαν «επίορκο» για τους χειρισμούς τους. «Δεν κάναμε τη Βουλή μέρος του προβλήματος» είπε ο κ. Βούτσης και διαβεβαίωσε ότι έπραξε σύμφωνα με τον κώδικα νομοθεσίας για την κυβέρνηση περί απορρήτων εγγράφων που υποχρεώνει για την παράδοση ολων των απορρήτων στη ΓΓ της κυβέρνησης. Σημείωσε, επίσης, ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα αποχαρακτηρίζονται μετά από 30 χρόνια. «Ασυδοσία και αυθαιρεσία δεν θα υπάρξει εδώ μέσα, στα πάνελ μόνο» είπε ο κ. Βούτσης.

Βούτσης: Η Βουλή δε μπορεί να γίνει άθυρμα επικοινωνιακών στόχων

Ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε ξανά το λόγο στη συνέχεια για να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τα απόρρητα έγγραφα Λοβέρδου. Υποστήριξε ότι ο στόχος ήταν να προετοιμαστει το εδαφος επί μία βδομάδα με έγγραφα που θα διέρρεαν και υπερασπίστηκε των χειρισμών του προεδρείου της Βουλής, εκτιμώντας ότι “διαφυλάξαμε το Κοινοβουλιο από το να γίνει όχημα δημιουργίας εντυπώσεων και διαχείρισης απόρρητων κρατικών εγγράφων” .

Επισήμανε ότι το κλειδί για την ενημέρωση είναι με πρόσκληση για να έρθουν σε επαφή με αυτά τα έγγραφα στην οικεία αρχή όπου και χαρακτηρίζονται, παραπέμποντας και στον πρωθυπουργό που είπε ευθέως ότι όποιος θέλει μπορεί να έρθει στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών και να ενημερωθεί. Πρόσθεσε ότι το ίδιο μπορεί να κάνει και ο κ.Καμμενος για τα έγγραφα που έχουν χαρακτηριστεί απο το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο του, μέσω της ειδικής επιτροπής που κάνει τον αποχαρακτηρισμό και σημείωσε: “Αυτό δεν μπορεί να το κάνει η βουλή και ιδιαίτερα για τα κρατικά και κυβερνητικά έγγραφα”.

Ο κ.Βούτσης απάντησε και στο ερώτημα εάν ένας βουλευτής όταν έχει ένα έγγραφο δεν πρέπει να κάνει τα πάντα για να ενημερωθουν οι συνάδελφοι του, λεγοντας: “Οι βουλευτές δεν είναι δημοσιογράφοι” και πρόσθεσε: “Αλίμονο εάν τεθεί θέμα συγκάλυψης επειδή ακολουθήσαμε την προβλεπόμενη διαδικασία. Ακούω μία εβδομάδα ότι είμαι υπεύθυνος συγκάλυψης επειδή δεν δώσαμε την άδεια να δημοσιοποιηθούν κρατικά έγγραφα. Είναι μία θέση αρχής, που τιμά τη Βουλή και δεν την αφήνει άθυρμα επικοινωνιακών στόχων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα