Σκοπιανό: Άμεσα η μετονομασία αυτοκινητοδρόμου και αεροδρομίου στην πΓΔΜ

Police officers patrol in Skopje, Tuesday, Aug. 8, 2017. Authorities in Macedonia say more than 2,000 police officers will be on duty for Tuesday's Super Cup  soccer match between Real Madrid and Manchester United, amid a heatwave in the Balkan country. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Police officers patrol in Skopje, Tuesday, Aug. 8, 2017. Authorities in Macedonia say more than 2,000 police officers will be on duty for Tuesday's Super Cup soccer match between Real Madrid and Manchester United, amid a heatwave in the Balkan country. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

Για ειλικρινή θέληση μίλησε ο Ζόραν Ζάεφ, από τα Σκόπια, υποδεχόμενος τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς

Στα Σκόπια βρίσκεται ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, έχοντας λάβει γνώση για τους «αστερίσκους» που θέτει η ελληνική πλευρά στην αρχική του πρόταση.

Σύμφωνα με την Αθήνα, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ενώ εντός του Φεβρουαρίου θα κατατεθεί σχέδιο συμφώνου, με όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, το θέμα του αλυτρωτισμού και τις συνταγματικές αλλαγές. Αυτό που προσπαθεί να προωθήσει είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας να είναι μια λέξη στη σλαβικά που δεν θα μεταφράζεται.

Όπως μετάδωσε νωρίτερα το δελτίο της δημόσιας τηλεόρασης, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τον πρόεδρο της FYROM και είναι σε εξέλιξη το ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Ακολουθεί το τετ α τετ με τον υπουργό Εξωτερικών και ακολούθως ο ειδικός διαμεσολαβητής θα κάνει δηλώσεις.

Το απόγευμα αναμένονται οι συναντήσεις του με το αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος.

«Έχουμε ειλικρινή θέληση για μια κοινά αποδεκτή λύση, που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δυο λαών», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ σημειώνοντας πως η μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου των Σκοπίων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, θα γίνει σύντομα με απόφαση της κυβέρνησης.

Στην Αθήνα, τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ζήτησε η Φώφη Γεννηματά.

«Σημασία έχει το σύνολο της λύσης που δεν είναι μόνο το όνομα, αλλά και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν για όλα τα θέματα που εκκρεμούν», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Υπάρχει ο κίνδυνος τα συλλαλητήρια να εξελιχθούν σε διχαστικό παράγοντα και η Εκκλησία έπρεπε να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας, δήλωσε χθες στο Α` Πρόγραμμα ο ομότιμος καθηγητής του εκκλησιαστικού δικαίου της Νομικής σχολής Αθηνών Γιάννης Κονιδάρης, αναφορικά με την απόφαση της Εκκλησίας να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Κυριακής, στην Αθήνα.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνέντευξη Τύπου: Τι είπαν οι διοργανωτές για το συλλαλητήριο της Κυριακής

Μαξίμου: Περιμένοντας το συλλαλητήριο

Μπουτάρης για Σκοπιανό: Η διαπραγμάτευση είναι δουλειά της κυβέρνησης

Το sms με νόημα του Κοτζιά

FT για Σκοπιανό: Παρτίδα πόκερ με αμφίβολο αποτέλεσμα

Πυρετός διαβουλεύσεων σε Αθήνα και Σκόπια

ADVERTISING

SHARE: