Σκοπιανό: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων – Στη Βιέννη ο Κοτζιάς συναντά Ντιμιτρόφ και Νίμιτς

Σκοπιανό: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων – Στη Βιέννη ο Κοτζιάς συναντά Ντιμιτρόφ και Νίμιτς
Bilateral meeting of Minister of Foreign Affairs Nikos Kotzias with his FYROM's counterpart Nikola Dimitrov during the 2nd Ministerial Meeting of Greece, Albania, Bulgaria and FYROM, Thessaloniki on October 5, 2017. / Nikola Dimitrov 2 , , , , 5 2017. sooc

Νέος γύρος διαβουλεύσεων για το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ ξεκινά από τη Βιέννη, όπου συναντώνται οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών με τον απεσταλμένο του ΠΗΕ Μάθιου Νίμιτς

Συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην Βιέννη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του από την πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα με το σύντομο τηλεγράφημα του υπουργείου, οι δύο πολιτικοί θα έχουν από κοινού συνάντηση σήμερα με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Οι συζητήσεις έρχονται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη απόφαση των αρχών των Σκοπίων να μετονομασθούν το αεροδρόμιο και ο αυτοκινητόδρομος. Η διαδικασία για τη μετονομασία του διεθνούς αυτοκινητόδρομου της χώρας σε αυτοκινητόδρομο «Φιλία» και του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» θα ξεκινήσει μετά τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, της σχετικής απόφασης που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του.

Η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έρχεται φυσικά και στον απόηχο των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε ένταση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στη χώρα.

Η Άγκυρα “μπλέκεται” στο διμερές θέμα

Όλα αυτά την ώρα που θέση για την ονομασία της πΓΔΜ πήρε δημοσίως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ τη Δευτέρα, υποδεχόμενος στην Άγκυρα τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο κ.Γιλντιρίμ είπε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίσει για το όνομα της πΓΔΜ, καθώς όπως είπε “για το όνομα μιας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα” και το “να προσπαθεί κάποια άλλη χώρα να το ορίζει είναι μεγάλο λάθος.”

Την ίδια μέρα ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε τις «πολιτικές καλής γειτονίας που ακολουθεί η πΓΔΜ» και τη διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα (για το θέμα του ονόματος), προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι καλό για τα Βαλκάνια και για την ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα