Σκοπιανό – Novartis: Μάχη σε δύο μέτωπα

Σκοπιανό – Novartis: Μάχη σε δύο μέτωπα
Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας,σήμερα Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 (eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Στο διπλό ταμπλό της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis, αλλά και της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ θα συνεχίσει να κινείται η κυβέρνηση

Για τις δύο μεγάλες μάχες που έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμάζεται η κυβέρνηση, καθώς από τη μία το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο μετά και την επίσημη πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis, ενώ από την άλλη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού συνεχίζονται.

Ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές πως το Μαξίμου δεν πρόκειται να πετάξει λευκή πετσέτα για την υπόθεση Novartis, ούτε και να χαμηλώσει τους τόνους μετά τις συντονισμένες επιθέσεις που δέχεται από την ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, όσο κι αν θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην αναλωθεί αυτή η υπόθεση σε «κυνήγι μαγισσών» και «λαϊκά δικαστήρια», τα οποία και «ξόρκισε». «Είναι ξένη προς την αριστερά η επιδίωξη ρεβάνς. Η εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Άλλοι είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε μεθόδους σπίλωσης. Δικός μας στόχος είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και μόνο της αλήθειας. Μόνο έτσι μπορεί να έχει μέλλον η Δημοκρατία. Η ενοχή όλων των υπόπτων προϋποθέτει την απόδειξη από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης αλλά δεν πρόκειται ούτε να κουκουλώσουμε πρόσωπα ούτε να τρομάξουμε από τις κραυγές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επέλεξα να στείλει μήνυμα και στους εμπλεκόμενους, που καταγγέλλουν «πολιτική σκευωρία» και «στημένη υπόθεση», προειδοποιώντας πως «δεν υπήρξε ούτε μια υπόθεση αποκάλυψης σκανδάλου που να μην έπαιξε ο εμπλεκόμενος σαν θύμα πολιτικής δίωξης».

Προς ουσιαστική προανακριτική

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός πήρε χθες ξεκάθαρη θέση σχετικά με το αν η κυβέρνηση και ο ίδιος θεωρεί ότι η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο: «Δεν ντρέπονται να κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ποιοι; Οι πραγματικοί κουκουλοφόροι με τα λευκά κολάρα. Τώρα που απειλεί η Δικαιοσύνη να τους αποκαλύψει, κατηγορούν τους μάρτυρες για δήθεν κουκουλοφόρους», επισήμανε, εξαπολύοντας «κεραυνούς» κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που «σταυρώνουν» τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Άλλωστε, έπειτα από όσα είπε χθες ο κ. Τσίπρας, αλλά και από το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση επιτροπής προκαρκτικής εξέτασης, όλα δείχνουν πως εν τέλει μπορεί η προανακριτική επιτροπή που θα συσταθεί να κάνει πραγματική δουλειά «εισαγγελέα» και όχι απλώς να αναπέμψει την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη, όπως ήταν το αρχικό σενάριο. Ο πρωθυπουργός χθες ανακοίνωσε την «σύσταση προανακριτικής για να προσδιοριστούν οι δικαστικές και εισαγγελικές αρμοδιότητες», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως τα περί παραγραφής δε θα εμποδίσουν την διαλεύκανση της υπόθεσης: «Ακούω να μιλούν για παραγεγραμμένα αδικήματα. Ενδιαφέρουσα υπερασπιστική γραμμή που δεν βοηθάει καθόλου τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους», είπε, ενώ, επικαλούμενος μία «φράση-κλειδί» από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, προειδοποίησε πως «μόνο τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παραγράφονται. Η απάντηση στο ερώτημα ποιος θα το κρίνει αυτό είναι η Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης».

Όπως προαναφέρθηκε, το αρχικό σενάριο ήταν να συσταθεί η προανακριτική επιτροπή προκειμένου να αποφανθεί, εντός ολίγων συνεδριάσεων, ότι τα περιγραφόμενα από τους προστατευόμενους μάρτυρες αδικήματα είναι παραγεγραμμένα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Βουλή θα απέφευγε ένα πολύμηνο πολιτικό reality show και θα έστελνε την υπόθεση πίσω στη Δικαιοσύνη, προκειμένου οι εισαγγελείς να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Όμως, το γεγονός ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόταση που κατέθεσε, ενέταξε και το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η προανακριτική επιτροπή θα αναλάβει όντως ρόλο εισαγγελικού λειτουργού, ψάχνοντας εις βάθος την υπόθεση –αφού το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος είναι «διαρκές αδίκημα», που δεν παραγράφεται και τεκμηριώνει καταδίκη, όπως έγινε στην περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Τεκμήριο οι αποκαλύψεις Σαλμά

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει από χθες βράδυ πάρει νέες διαστάσεις, έπειτα από την αποκάλυψη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, ότι είχε κληθεί από δικηγορικό γραφείο της Ουάσινγκτον να καταθέσει στις αμερικανικές Αρχές ως «μάρτυρας επιβεβαίωσης». Ο κ. Σαλμάς αποκάλυψε, επίσης πως είχε απαντήσει στο δικηγορικό γραφείο αρνητικά, αλλά ταυτοχρόνως είχε διαβεβαιώσει πως «έχει στην διάθεσή του πορίσματα από ελεγκτικά όργανα», «τα οποία θα εισέφερα στην έρευνα και αφορούν στην Novartis και τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μ’ άλλα λόγια, μιλώντας για «αθέμιτες πρακτικές», παραδέχθηκε τον σκανδαλώδη χαρακτήρα της υπόθεσης, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να τονίσει, χθες βράδυ, ότι «ο κ. Σαλμάς κατέρριψε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο κάθε παραθεωρία για δήθεν σκευωρία και κουκουλοφόρους μάρτυρες».

Βούληση για λύση

Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές πως τα συλλαλητήρια δεν έχουν προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση, ούτε την οδηγούν σε αλλαγή γραμμής –χαρακτήρισε, μάλιστα, «λάθος» το μήνυμα των συλλαλητηρίων: «Είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Δεν αγνοούμε κανέναν έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα. Θα ήθελα να αναρωτηθώ ποιο ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης; Να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα; Αν είναι αυτό, είναι λάθος. Ή μήπως το μήνυμα είναι “μη δώσετε το όνομα Μακεδονία;”. Αν αυτό είναι το μήνυμα να δούμε την αλήθεια: Είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Το όνομα το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια», ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «έχουμε αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να κλείσουμε με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη ένα κεφάλαιο που στοίχισε στη χώρα». «Αυτό που καλείται η Κυβέρνηση δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους αλλά να πάρει πίσω τη χρήση του όρου χωρίς προσδιορισμό. Να τους πείσει να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές. 
Δεν είναι εύκολη διαπραγμάτευση αλλά είναι ο μόνος δρόμος», συνέχισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την διαπραγμάτευση περίπου ως μονόδρομο: «Δεν έχουμε άλλο δρόμο από διαπραγμάτευση για λύση με σύνθετη ονομασία erga omnes που προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή για να είναι για όλες τις χρήσεις και την απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού. Είναι το μόνο πλαίσιο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα