Σκοπιανό: Το κρίσιμο ραντεβού στη Βιέννη

Σκοπιανό: Το κρίσιμο ραντεβού στη Βιέννη
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, N. Dimitrov, τον Μάρτιο, στα Σκόπια Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η τριμερής Νίμιτς- Κοτζιά- Ντιμιτρόφ - Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών συναντά τους αρχηγούς με πρώτο τον Κουτσούμπα - Ενόχληση ΥΠΕΞ για την άρνηση Μητσοτάκη

Τριμερή συνάντηση είχε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη όπου βρίσκεται από χτες το βράδυ κ.Κοτζιάς αλλά όχι στα γραφεία του ΟΗΕ αλλά στο υπουργείο εξωτερικών της Αυστρίας. Η επιλογή έχει το συμβολισμό της καθώς η Αυστρία τα τελευταία χρόνια διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στα Βαλκάνια.

Χτες το βράδυ οι δύο υπουργοί δείπνησαν σε εστιατόριο της Βιέννης κάνοντας μια προεργασία των σημερινών συνομιλιών. Οι διαβουλεύσεις έχουν πλέον φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο που πλέον σήμερα θα κριθεί εάν την άνοιξη θα έρθει το θέμα στη Βουλή και αν θα υπάρξει συνάντηση των δύο πρωθυπουργών πριν από τον Ιούλιο.

Αγκάθι παραμένει η συνταγματική αναθεώρηση στην οποία πρέπει να προχωρήσουν τα Σκόπια καθώς η ελληνική πλευρά τη θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία.

Τη Δευτέρα ο κ.Κοτζιάς θα επιστρέψει στα παλιά του λημέρια τον Περισσό προκειμένου να έχει συνάντηση με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακοκουθήσουν συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη με πηγές από το υπουργείο εξωτερικών να μην κρύβουν την ενόχλησή τους για το γεγονός οτι δεν δέχτηκε ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό που γνωρίζει όλο τον φάκελο της διαπραγμάτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα