Σπίρτζης στο News247: Η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει ότι δεν είναι σαν τις προηγούμενες

Σπίρτζης στο News247: Η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει ότι δεν είναι σαν τις προηγούμενες

“Κληρονομιά της κυβέρνώσας αριστεράς θα είναι η ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος της χώρας από τα οικονομικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση προωθεί πολιτικές ισονομίας και διαφάνειας. Απόδειξη γι’ αυτό είναι η λυσσαλέα μάχη που δίνουν τα οικονομικά συμφέροντα εναντίον μας”, δηλώνει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο του News247 για το μέλλον της αριστεράς, ένα χρόνο μετά την πολιτική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου

Με αφορμή τον ένα χρόνο από τη μεγάλη πολιτική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου 2015, το News247 ανοίγει ένα μεγάλο διάλογο, ιδεολογικό και πολιτικό, για το μέλλον της (κυβερνώσας) αριστεράς.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, απαντά σε τρία ερωτήματα, όχι μόνο για τον ένα χρόνο που πέρασε, αλλά για το σήμερα και το αύριο, δίνοντας έμφαση στη μάχη κατά των οικονομικών συμφερόντων, ενώ χαρακτηρίζει καλοδεχούμενες τις αντιδράσεις σε πολιτικές που επιβάλλονται στην χώρα ή ακόμη και σε πολιτικές της κυβέρνησης που δεν είναι αποδεκτές από κοινωνικές ομάδες, καθώς όπως δηλώνει τα κινήματα είναι σύμμαχοι στον αγώνα κατά του νεοφιλελευθερισμού. Τονίζει επίσης ότι: “Για να αλλάξει η πολιτική των νεοφιλελεύθερων δογματισμών απαιτείται σκληρή δουλειά και αλλαγή των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.”

1.Υπάρχει αριστερά μετά το μνημόνιο; Ποιο είναι δηλαδή σήμερα, ένα χρόνο μετά την “πρώτη φορά αριστερά” και ενώ μεσολάβησε η μνημονιακή στροφή του καλοκαιριού, το όραμα της αριστεράς;

Τα οράματα της Αριστεράς και οι πολιτικοί μας στόχοι ούτε άλλαξαν ούτε πρόκειται να αλλάξουν. Είναι τα αιτήματα μιας κοινωνίας για δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και αναδιανομή του πλούτου στους πολλούς. Δυστυχώς η χώρα μας δεν διανύει μια περίοδο κανονικότητας, που να επιτρέπει στην κυβέρνηση τις πολιτικές και διαχειριστικές πρωτοβουλίες που πιστεύει. Με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού η χώρα μας όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποχρεωθεί σε πολιτικές που δήθεν προωθούν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Υποχρέωσαν το λαό μας και τους λαούς των ασθενέστερων οικονομικά χωρών σε αυτό που λένε μείωση του εργασιακού κόστους, του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων δαπανών, δηλαδή της ζωής μας και στην αποδόμηση του παραγωγικού μας ιστού. Για να αλλάξει η πολιτική των νεοφιλελεύθερων δογματισμών απαιτείται σκληρή δουλειά και αλλαγή των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι τότε η προσπάθεια μας κινείται σε όσο το δυνατόν δικαιότερες κοινωνικές πολιτικές, στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην έξοδο της χώρας από τις συνεχείς δεσμεύσεις των δανειακών συμβάσεων, με σκληρές διαπραγματεύσεις και έχοντας να αντιμετωπίσουμε το νεοφιλελευθερισμό και τα συμφέροντα και στο εσωτερικό της χώρας μας και στα ευρωπαϊκά όργανα.

2.Σε τρία χρόνια που θα τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, τι κληρονομιά θα έχει αφήσει η κυβερνώσα αριστερά;

Την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, την έξοδο από τις υποχρεώσεις των δανειακών συμβάσεων, την ανάταξη των δημοκρατικών θεσμών, τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και πολλές πραγματικές τομές και αλλαγές που οφείλουμε να προωθήσουμε ικανοποιώντας τα αιτήματα δεκαετιών του ελληνικού λαού.

Με δύο λόγια την ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος της χώρας από τα οικονομικά συμφέροντα.

3.Πως θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να δείξει ότι δεν είναι σαν τις προηγούμενες ασκώντας πραγματικά αριστερή πολιτική παρά το μνημόνιο, πόσο χρόνο θα χρειαστεί και θα τον έχει, δεδομένου ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι αντιδράσεις;

Η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει ότι δεν είναι σαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχει διαπραγματευτεί σκληρά, έχει κερδίσει μάχες, δεν έχει κρύψει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό σε όλες τις στιγμές, προωθεί και θα κριθεί γι’ αυτό προοδευτικές πολιτικές σε όλους τους τομείς, με πολύ σκληρή δουλειά, έχει άλλη συμπεριφορά και στάση απέναντι στα δίκαια αιτήματα των πολιτών, προωθεί πολιτικές ισονομίας και διαφάνειας.

Απόδειξη γι’ αυτό είναι η λυσσαλέα μάχη που δίνουν τα οικονομικά συμφέροντα εναντίον μας, η λάσπη, οι καθημερινές στρεβλώσεις της αλήθειας, η προσπάθεια ηθικής απαξίωσης της κυβέρνησης και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και η απόκρυψη των πολύ σημαντικών επιτυχιών που έχουμε μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες.

Οι αντιδράσεις σε πολιτικές που επιβάλλονται στην χώρα ή ακόμη και σε πολιτικές της κυβέρνησης που δεν είναι αποδεκτές από κοινωνικές ομάδες είναι καλοδεχούμενες. Δεν αντιμετωπίζουμε τα κινήματα, τους κοινωνικούς θεσμούς, τον συνδικαλισμό και τους πολίτες ως αντιπάλους όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά ως συμμάχους στην προσπάθεια για το ξεπέρασμα της κρίσης και την κατοχύρωση της δημοκρατίας μας.

Η κυβέρνηση θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να εφαρμόσει αριστερές πολιτικές, σε συνεργασία με τις διάφορες εκφράσεις των πολιτών και της κοινωνίας, που βρίσκονται σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση με τις εκφράσεις των συμφερόντων και του νεοφιλελεύθερου μπλοκ κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ομοϊδεατών τους στην Ευρώπη.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα