Στα χαρακώματα Μαξίμου – ΔΝΤ

Στα χαρακώματα Μαξίμου – ΔΝΤ
© 2016

Στην αντεπίθεση έχει περάσει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όλα δείχνουν πως η «μετωπική» σύγκρουση με το ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη. Ενοχή δείχνει η απάντηση Λαγκάρντ σύμφωνα με συνεργάτες Τσίπρα

Κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να ζήσει «το δράμα του προηγούμενου καλοκαιριού» και οι διαρροές του wikileaks ήρθα να ξυπνήσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο τους χειρότερους εφιάλτες.

Μετά τις πρώτες τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει σήμερα το πρωί στη Βουλή με τους συνεργάτες του να εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα, καθώς και τον τρόπο που θα μπορούσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ευρώπης «στοχοποιώντας» τον Πολ Τόμσεν, αν και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην απάντηση της προς τον πρωθυπουργό κάλυψε απόλυτα το διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσων του Ταμείου και τη Ντέλια Βελκουλέσκου, δείχνοντας μάλιστα να υιοθετεί τις θέσεις τους ως προς την ουσία της διαπραγμάτευσης.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σχολίαζε πάντως σήμερα το πρωί ότι η απάντηση της κ.Λαγκάρντ δείχνει ενοχή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί επίσημα να μη ζητούν την απομάκρυνση του αξιωματούχου του ΔΝΤ, όμως στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον παραμείνει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα ο Πολ Τόμσεν είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι πλέον επιθυμητός για να έχει την ευθύνη σημαντικών αποφάσεων για την ελληνική πλευρά.

«Είναι καιρό τώρα που η κυβέρνηση έχει εκφράσει τον προβληματισμό της για τη στάση του», τόνιζε κορυφαία κυβερνητική πηγή και οι τελευταίες εξελίξεις ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Σε κάθε περίπτωση αυτό που τονίζουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως οι διαρροές επιβεβαιώνουν με τον πιο περίτρανο τρόπο το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των θεσμών. Ασφαλώς το περιεχόμενο των συνομιλιών έρχεται σε αντίθεση με τα αισιόδοξα μηνύματα που υπάρχουν πως η αξιολόγηση θα κλείσει μετά το Eurogroup στις 22 Απριλίου.

Αρωγός στις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς έχει ήδη σταθεί ο Τζιοβάνι Πιτέλα, ο οποίος έκανε λόγο για πλήγμα στην αξιοπιστία του ΔΝΤ εφόσον επιβεβαιωθούν οι διαρροές, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η παρουσία της  Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο την Τρίτη και του Πολ Τόμσεν στην Ολλανδία, όπου θα συναντήσει τον Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε.

Ουσιαστικά όλο το ενδιαφέρον μεταφέρεται στη Γερμανική πρωτεύουσα και στη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με την Άνγκελα Μέρκελ με τις δυο ισχυρές κυρίες να συζητούν τόσο για το ελληνικό πρόγραμμα όσο και για το μέλλον του ταμείου στο κουαρτέτο.

Όπως είναι φυσικό η ελληνική πλευρά αναμένεται να κινηθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα, με τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίζει τις τηλεφωνικές επαφές και τις πιέσεις προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Κομβικής σημασίας θα είναι η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την επίδρασή του Λευκού Οίκου στο ΔΝΤ να θεωρείται καταλυτική.

Όλοι οι θεσμοί, πάντως σήμερα καλούνται να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι με τα φώτα να πέφτουν στην Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στη σκιά των αποκαλύψεων του wikileaks, πως τα στελέχη του ΔΝΤ σχεδίαζαν την καθυστέρηση στην αξιολόγηση του προγράμματος προκειμένου να απειληθεί με πιστωτικό γεγονός η χώρα και να δεχτεί τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ, αλλά και να πιεστεί η Ευρώπη για τη μείωση του χρέους, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάριζε πως η ελληνική πλευρά θα πάει κανονικά στη διαπραγμάτευση και ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για το αν θέλει να παραμείνει».

Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα στις επτά και μισή το απόγευμα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και να δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα