Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει έξοδος από τα μνημόνια εφόσον έχουν ψηφιστεί μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια

ΒΟΥΛΗ-3Η ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ // ΟΜΙΛΙΕΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΟΥΛΗ-3Η ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ // ΟΜΙΛΙΕΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ο τομεάρχης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 για την αξιολόγηση και το θέμα των πλειστηριασμών

“Να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τη Γερμανία γιατί δημιουργείται προβληματισμός στη χώρα μας για πολλά πεδία, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το προσφυγικό και για τις σχέσεις με την Τουρκία” δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Ραδιόφωνο 24/7, και πρόσθεσε ότι “η συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής σκηνής”.

Έπειτα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχει η άποψη πως η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα: “Εξαρτάται πως ορίζει κανείς τη λέξη “γρήγορα”. Η τρίτη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει τέλη Οκτωβρίου, γιατί τότε έκλεινε η 2η αξιολόγηση. Βέβαια το διάστημα των δύο μηνών δεν είναι μεγάλο, όμως είναι κρίσιμο για τη ρευστότητα των ελληνικών ταμείων.”

Θα πρέπει να δούμε τι έχει συμφωνηθεί για το τι θα ψηφιστεί, προκειμένου να γίνει εκταμίευση της δόσης στα τέλη Ιανουαρίου. Για να μπορέσω να αξιολογήσω την αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα! Να σας θυμίσω ότι τα περισσότερα που έχουν ψηφιστεί, είναι εκτός μνημονίων, για το '19 και το '20. Επομένως, ουσιαστική έξοδος από τα μνημόνια δεν θα υπάρξει τη στιγμή που έχουν ψηφιστεί μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια”.

Όσον αφορά την προφορική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και συστημικών τραπεζών, ο τομεάρχης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας είπε πως “γι' αυτήν την προφορική συμφωνία που λέτε έχουμε ζητήσει να ενημερωθούμε αν υφίσταται, και δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Είναι ευαίσθητο θέμα οι πλειστηριασμοί. Πρέπει να υπάρχει και ευαισθησία και ανάγκη. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός ότι υπάρχουν και εκείνοι που μπορούν να εξυπηρετούν τα χρέη τους και δεν το κάνουν. Πρέπει να προστατέψουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας σχετικά με την πρώτη κατοικία τους”.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε στη δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη πως πρέπει να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός για τη μείωση των πλεονασμάτων,: Έχει ρωτήσει τον κ. Πρωθυπουργό; Γιατί ο κύριος Τσίπρας έχει βάλει την υπογραφή του σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι βιώσιμο να έχεις υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε μια χρεωμένη οικονομία. Και θεωρώ ότι μπορούμε να πείσουμε τους δανειστές για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να γίνουν λιγότερες περικοπές τα επόμενα χρόνια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω σειράς μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Νέα Δημοκρατία”.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία

ADVERTISING

SHARE: