Σταθάκης: Η ΝΔ είναι ακόμη προσκολλημένη στην περίοδο Σαμαρά

Σταθάκης: Η ΝΔ είναι ακόμη προσκολλημένη στην περίοδο Σαμαρά
Ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης Eurokinissi

Εγκρίθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Πιέσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, να επικρίνει την «καταστροφολογική» όπως την περιέγραψε στάση της ΝΔ απέναντι στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης λιγνιτικών μονάδων, υπερψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή το σχετικό νομοσχέδιο.

«Η ΝΔ έχει ένα σύνδρομο προσκόλλησης στην παιδική ηλικία που ήταν η περίοδος Σαμαρά» είπε ο κ. Σταθάκης στηλιτεύοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία καταψήφισε το νομοσχέδιο στην επιτροπή εκφράζοντας τη διαφωνία τις με τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις. «Οτιδήποτε αποκλίνει από την περίοδο Σαμαρά, η ΝΔ θεωρεί ότι παράγει καταστροφή» συμπλήρωσε δηκτικά ο κ. Σταθάκης και θύμισε τις εκτιμήσεις της ΝΔ ότι θα κατέρρεε η οικονομία επί Σύριζα, ότι θα επιβαλλόταν κόφτης και ότι δεν θα ολοκληρωνόταν το οικονομικό πρόγραμμα.

Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι η ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων είναι ανεξάρτητη των μνημονιακών δεσμεύσεων αλλά υπαγορεύεται από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο διατηρεί υπό τον έλεγχο του Δημοσίου όλα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και τις μονάδες φυσικού αερίου καθώς και «ισοδυναμία» στους λιγνίτες. Αντίθετα, το σχέδιο της ΝΔ, που ακυρώθηκε από την κυβέρνηση περιλάμβανε, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, την οριζόντια πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων που είναι και οι πιο κερδοφόρες καθώς και μονάδων φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε και σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από τις περιοχές γύρω από τις εκχωρούμενες λιγνιτικές μονάδες οι οποίοι ζήτησαν να κατοχυρωθούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα περάσουν στις ιδιωτικές εταιρείες. «Αυτοί που θα πάνε σε νέες μονάδες θα διέπονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας που θα έχει ήδη υπογράψει η ΔΕΗ» διαβεβαίωσε. Απέρριψε, όμως, την πρόταση να παραταθεί η προστασία των εργαζομένων πέρα από τα έξι χρόνια που τους δίνει το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε τις αρμοδιότητες του νομοθέτη.

Επίσης τόνισε ότι σχεδιάζεται η επιβολή ενός περιβαλλοντικού τέλους για τις λιγνιτικές μονάδες, πέραν του γνωστού λιγνιτικού τέλους (λιγνιτόσημο). «Μελετάμε ένα επιπρόσθετο στοιχείο, μια δεύτερη πηγή που μπορεί να συμπληρώνει τον πόρο και να δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια στις λιγντικές περιοχές και στις περιοχές που δέχονται περιβαλλοντική πίεση». «Είναι προς μελέτη» ανέφερε.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν στην αρμόδια επιτροπή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Το Ποτάμι εξέφρασε επιφύλαξη για την Ολομέλεια ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν. Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται αύριο στην Ολομέλεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα