Σταθάκης: Θράσος της ΝΔ να ηθικολογεί για ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ

Σταθάκης: Θράσος της ΝΔ να ηθικολογεί για ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης Eurokinissi

Σφοδρή αντιπαράθεση με τη ΝΔ που διαφωνεί στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων. "Δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη από την κυβέρνηση Σαμαρά που ανατρέψαμε τα σχέδιά της" ξεκαθάρισε

Σκληρή κόντρα για τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη ξέσπασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, να διερωτάται που βρίσκει η ΝΔ το θράσος να ηθικολογεί κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα, που χαρακτήρισε “καταστροφική” την ιδιωτικοποίηση των μονάδων ο κ. Σταθάκης αντέτεινε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε προτείνει ένα σχέδιο ευρύτερων και οριζόντιων ιδιωτικοποιήσεων (“μικρή ΔΕΗ”) το οποίο ανέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ για χάρη του δημόσιου συμφέροντος. “Δεν θα ζητήσουμε, συγγνώμη από τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά γιατί ακυρώσαμε τα σχέδιά τους” τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο μένουν στην κυριότητα του Δημοσίου οι πιο αποδοτικές και οι πιο κερδοφόρες μονάδες. “Δεν πωλείται καμία υδροηλεκτρική μονάδα, που είναι και οι καλύτερες μονάδες από άποψη απόδοσης και αποτελούν και τη βάση της κερδοφορίας της ΔΕΗ. Δεν πωλούνται οι μονάδες φυσικού αερίου που είναι εξαιρετικά αποδοτικές μονάδες. Πωλούνται δύο μονάδες λιγνίτη, μία στη Μεγαλόπολη που έχει σύντομη διάρκεια ζωής και μία στη Μελίτη” είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι με το νέο “μείγμα” η ΔΕΗ διατηρεί ισοδυναμία, “αν όχι και πλεονέκτημα”, στη σύνθεση των λιγνιτικών μονάδων.

Ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε, επίσης, τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες ότι τα δικαιώματά τους είναι πλήρως κατοχυρωμένα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι συλλογικές συμβάσεις μεταφέρονται στις εταιρείες όπου θα παραχωρηθούν οι λιγνιτικές μονάδες.

ΝΔ: Όχι στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Η ΝΔ τάχθηκε αναφανδόν κατά της ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων, προκαλώντας αίσθηση στην επιτροπή.  “Έρχεται ένα νομοσχέδιο που πουλάει μονάδες της ΔΕΗ και μάλιστα με τρόπο που είναι καταστροφικός και για τη ΔΕΗ και για το δημόσιο συμφέρον” ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Σκρέκας. Καταλόγισε, δε στην κυβέρνηση ότι “πριμοδοτεί” τους υποψήφιους επενδυτές. Έθεσε, όμως, και “ηθικό ζήτημα” λόγω δηλώσεων που είχε  κάνει ο Αλέξης Τσίπρας το 2013 κατά λιγνιτικών μονάδων.

Κατά της ιδιωτικοποίησης τάχθηκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσω του Γιώργου Αρβανιτίδη που μίλησε για “γκρίζες” διατάξεις και έκανε λόγο για “ξεπούλημα”. Ζήτησε, μάλιστα, την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ενστάσεις κατά του νομοσχεδίου προέβαλαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα