Στη Μάλτα για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας

Στη Μάλτα για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας
Funeral of the former Greek president Kostis Stephanopoulos in Athens, on Nov. 22, 2016 / , , 22 , 2016 SOOC

Μεταναστευτικό στην πρώτη συνεδρίαση των '28'. Θα ακολουθήσει δεύτερη συνδρίαση των '27'

Στην άτυπη, μονοήμερη, Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα, θα συμμετάσχει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η πρώτη συνεδρία είναι σε εξέλιξη και θα κλείσει στις 12.45 μ.μ., με την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

Μία ώρα αργότερα, θα γίνει το ανεπίσημο γεύμα, ενώ στις 4 μ.μ. ως τις 5 μ.μ. θα δοθούν οι συνεντεύξεις Τύπου από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στις 5.15 μ.μ. θα αρχίσει η 2η συνεδρία, που αναμένεται να τελειώσει δύο ώρες μετά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα:

09:00-09:40

Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων

10:00-12:30

1η συνεδρία εργασιών

12:45-13:00

Οικογενειακή φωτογραφία

13:45-15:30

Ανεπίσημο γεύμα

16:00-17:00

Συνεντεύξεις Τύπου

17:15-19:15

2η συνεδρία εργασιών

Σημειώνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η ανακοπή των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη στην Ιταλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της βασικής συζήτησης των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, αύριο, στη Βαλέτα της Μάλτας. Σχεδόν έναν χρόνο μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς «αμφιλεγόμενη» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προοπτική επίτευξης συμφωνίας με τη Λιβύη προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σε ΜΚΟ και διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου, εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πέτυχε να ανακόψει κατά 79% τις ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα σε έναν χρόνο, ενώ, αντίθετα, στην Κεντρική Μεσόγειο η αύξηση των ροών έχει αγγίξει το 90%. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, οι «παράτυπες» αφίξεις στην Ιταλία ξεπέρασαν το 2016 τις 180.000, ενώ η μεγάλη πλειονότητα αφορά οικονομικούς μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, με πρώτη χώρα καταγωγής τη Νιγηρία.

Ενόψει της αυριανής άτυπης συνόδου κορυφής, Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε από τις Βρυξέλλες πως οι «28» αναμένεται να συμφωνήσουν σε μία «νέα προσέγγιση» για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος, η οποία θα καταγραφεί σε μία κοινή δήλωση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εν λόγω προσέγγιση θα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που ακολούθησαν στην περίπτωση της Τουρκίας, καθώς, όπως εξήγησε, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και οι δυσκολίες περισσότερες. «Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο σε κάθε ένα από τα βήματα που ακολουθούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Ευρώπη. Από το έδαφος της Λιβύης, εκπαιδεύοντας τις εγχώριες αρχές για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής των μεταναστών στους εκεί καταυλισμούς, αλλά και την εθελοντική επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, στην ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής στον θαλάσσιο χώρο μέχρι και στην ενημέρωση των μεταναστών για τις πιθανότητες που έχουν να γίνουν αποδεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα