Στη ΝΔ δυσκολεύονται να συνεννοηθούν για την εθνική συνεννόηση

Στη ΝΔ δυσκολεύονται να συνεννοηθούν για την εθνική συνεννόηση
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος στη Καστοριά την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Δύο απόψεις στο πολιτικό συμβούλιο. Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο Σαμαράς σταθερός στη δική του στρατηγική και με στόχο να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο μόνος εγγυητής της ευρωπαϊκής προοπτικής. Η συνάντηση με Καραμανλή και οι εισηγήσεις να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στη Νέα Δημοκρατία δυσκολεύονται να συνεννοηθούν για την εθνική συνεννόηση, καθώς η παράταξη χωρίζεται για άλλη μία φορά στα δύο: Σε αυτούς που θέλουν η ΝΔ να εμφανιστεί ως μέρος μίας λύσης ή έστω μίας προσπάθειας για λύση και σε αυτούς που δεν θέλουν να γίνει μέρος του προβλήματος.

Οι σαμαρικοί υιοθετούν τη δεύτερη λογική και έτσι ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει σε μία στρατηγική που στόχο έχει να εμφανίσει τον ίδιο και πρόθυμο για συναίνεση, αλλά και εκτός του κάδρου ενός αδιεξόδου ή μίας σκληρής συμφωνίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ δέχεται πιέσεις από στελέχη να αναλάβει πρωτοβουλίες και από χθες ξεκίνησε να κάνει αυτό ακριβώς, αλλά με γνώμονα τη δική του “γραμμή” και έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του το σενάριο της δικαίωσης σε περίπτωση ρήξης, το οποίο όλο και περισσότεροι στη Ν.Δ θεωρούν πιθανό.

Η συνάντηση του κ.Σαμαρά με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή χθες το απόγευμα στο σπίτι του πρώτου στην Κηφισιά ήταν μία τέτοια κίνηση. Το ραντεβού κλείστηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ στον απόηχο της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη στο Μαξίμου, προκαλώντας αντιδράσεις όχι μόνο από τη Συγγρού αλλά και από στελέχη ιδίως από έτερους δελφίνους: Κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου το μεσημέρι ο Μάκης Βορίδης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καταφέρθηκαν κατά της βουλευτή Α ‘Αθήνας.

Μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Καραμανλή, η οποία διήρκεσε μία ώρα και ένα τέταρτο, πηγές της Συγγρού διέρρεαν ότι: “Και οι δύο άντρες θεωρούν ότι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η ΝΔ αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση και την κρίση, εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν η ΝΔ είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής”. Κάτι που οι σαμαρικοί ερμήνευσαν ως έμμεση στήριξη στην παρούσα φάση και ενώ δε συμφωνούν όλοι με τη στρατηγική δικαίωσης της ηγεσίας.

Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, ο Νικήτας Κακλαμάνης πρότεινε στον κ.Σαμαρά, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να μην επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό ούτε να ζητήσει τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, να επισκεφθεί έστω και τώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και να δηλώσει ότι εάν ο κ.Τσίπρας καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων εκείνος θα παρευρεθεί.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Ο πρώτος μάλιστα είπε στον κ.Σαμαρά ότι πρέπει να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μπει μέσα στο κάδρο της εθνικής διαπραγμάτευσης και ότι δεν αρκεί η Ν.Δ να μιλά γενικά περί εθνικής συναίνεσης, αλλά πρέπει να εξηγήσει συγκεκριμένα τι σημαίνει αυτό και να παρουσιάσει κοστολογημένες προτάσεις για το δημοσιονομικό κενό.

Αλλά και ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος πρότεινε ο κ.Σαμαράς να δώσει στον πρωθυπουργό πρόταση με ισοδύναμα. Με τον κ.Παπαμιμίκο συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

Με τον κ.Παυλόπουλο συναντήθηκε εν τω μεταξύ χθες στις επτά το απόγευμα και για μία ώρα ανεπισήμως ο Νίκος Δένδιας και συζήτησαν για τα εθνικά θέματα και τη διαπραγμάτευση. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα