Στη Βουλή τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Στη Βουλή τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Σε αγώνα ταχύτητας ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου επιδίδεται η κυβέρνηση, προκειμένου να έχουν νομοθετηθεί και εφαρμοστεί όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, με βασικό στόχο να μην υπάρξει καμία... "πρόφαση" για νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στη Βουλή είτε ξεχωριστού “πολυνομοσχεδίου-σκούπα” είτε τροπολογιών με τις οποίες η ελληνική πλευρά θα νομοθετήσει όλες τις “ουρές” της δεύτερης αξιολόγησης. 

Επ’ αυτού υπήρξε την Τετάρτη, συνεννόηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ούτως ώστε να καθοριστεί η μορφή, αλλά και ο χρόνος ψήφισης όλων των προαπαιτουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα προαπαιτούμενα αφορούν σε τεχνικές λεπτομέρειες και σε “κενά” που εντοπίστηκαν στην αιτιολογική έκθεση του ψηφισμένου νομοσχεδίου για τα μέτρα της αξιολόγησης, ενώ μένει να φανεί αν σε κάποια από τις διατυπώσεις θα “κρύβεται” κάποια νομοθετική πρωτοβουλία με πολιτικό κόστος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα διευθετηθούν τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, με την νομική τεκμηρίωση της πρόσφατης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ενώ θα περιέχονται και εργασιακές και συνταξιοδοτικές διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένη η ψήφισή τους πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου, ενώ το αν θα κατατεθούν υπό την μορφή κατεπείγοντος νομοσχεδίου ή ως τροπολογίες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα θελήσει το Μέγαρο Μαξίμου να ψηφιστούν.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ και κοινοβουλευτικές πηγές παραδέχονταν πλέον ότι υπάρχουν όντως προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 15 του μηνός και το εάν θα έρθουν με τη μορφή του κατεπείγοντος νομοσχεδίου ή ως τροπολογίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την Παρασκευή για να ψηφιστούν Δευτέρα, θα αποφασιστεί αυριο στη Διάσκεψη των Προέδρων.

(Φωτό: Sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα