Στην αντεπίθεση η ΝΔ για το μεταμνημονιακό σχέδιο

Στην αντεπίθεση η ΝΔ για το μεταμνημονιακό σχέδιο
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Οι μεταρρυθμίσεις σε πρώτο πλάνο, εγκαταλείπεται η διακήρυξη Μητσοτάκη για άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές η κυβέρνηση

Η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το «αναπτυξιακό» σχέδιο μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 φαίνεται να θεωρείται από το Μοσχάτο το νέο μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ καθώς πάνω σ’ αυτό αναμένεται να οικοδομηθεί το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις νέες συνθήκες, στο βαθμό που τα εθνικά θέματα δεν αλλάξουν δραματικά την κατάσταση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ την τελευταία εβδομάδα φρόντισε να διαμηνύσει δύο φορές εντός και εκτός χώρας ότι «δεν δεσμεύει» το κόμμα του το αναπτυξιακό σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές. Το βασικό επιχείρημα που αναπτύσσει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι, πέραν του ότι η κυβέρνηση δεν το δίνει στη δημοσιότητα, πιθανότατα το κυβερνητικό σχέδιο διακρίνεται από μια διαφορετική αντίληψη για την οικονομία από τη φιλοσοφία της ΝΔ για την ελεύθερη αγορά, την ιδιωτική οικονομία και τις ιδιωτικοποιήσεις, την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει το μήνυμα τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους δανειστές ότι είναι διατεθειμένος έτσι ή αλλιώς να εφαρμόσει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής με έμφαση στη μείωση της φορολογίας, ιδιαίτερα της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Το ζητούμενο για τα στελέχη της ΝΔ είναι κατά πόσο το δικό του σχέδιο μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές. Αυτό που ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αφήσει να εννοηθεί είναι ότι λόγω του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος μπορεί να πείσει τους δανειστές να αποδεχτούν την δική του πολιτική και σε κάθε περίπτωση αυτά που προτείνει δεν δημιουργούν δημοσιονομικές ανισορροπίες ώστε να μην μπορεί να τα εφαρμόσει ανεξάρτητα από το αν είναι όχι αποδεκτά από τους δανειστές.

Πάντως μέχρι στιγμής ένα βασικό ζήτημα που έθετε μέχρι πρότινος ο πρόεδρος της ΝΔ για την μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων μετατίθεται χρονικά και περνάει σε δεύτερο πλάνο καθώς όπως φαίνεται συνάντησε αντιστάσεις από τους δανειστές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα