Στις 19 Ιανουαρίου ξεκινά η τελική προσπάθεια για το Σκοπιανό: Στέλνουν απεσταλμένους στον ΟΗΕ

Στις 19 Ιανουαρίου ξεκινά η τελική προσπάθεια για το Σκοπιανό: Στέλνουν απεσταλμένους στον ΟΗΕ

Η πρόσκληση δεν ανακοινώθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ, όμως αποκαλύφθηκε από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων

Στις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, μετά από πρόσκληση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, συνάντηση με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Η πρόσκληση για τη συνάντηση δεν ανακοινώθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ, όμως αποκαλύφθηκε από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, που δίνουν ένα θετικό τόνο στο γεγονός.

Αντίθετα ο κ. Βασιλάκης πάει στη Νέα Υόρκη με εντολή να ακούσει και να πληροφορηθεί εάν οι Σκοπιανοί προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με πρόταση που θα μπορούσε να συζητήσει (και στη συνέχεια να αποδεχθεί) η Αθήνα. Διπλωματική πηγή είπε στην ιστοσελίδα mignatiou.com ότι ο πολύ έμπειρος πρέσβης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη “κρατώντας πολύ μικρό καλάθι”.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, και παρά τις περί αντιθέτου πληροφορίες ορισμένων ΜΜΕ στην Αθήνα, η συζήτηση με στόχο την τελική συμφωνία μόλις έχει αρχίσει και όσα ακούνε οι Έλληνες διπλωμάτες από την άλλη πλευρά “δεν είναι θετικά ούτε ελπιδοφόρα”, όπως τόνισε στην ίδια ιστοσελίδα η πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Η πηγή είπε ότι όπως πάντα οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ προτρέχουν, ενώ στην πραγματικότητα οι δύο πλευρές δεν έχουν αλλάξει καθόλου τις θέσεις τους. Πέραν της δήλωσης των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ότι λίγο-πολύ έχουν δικαιώματα στην αρχαία Μακεδονία η Ελλάδα, τα Σκόπια και η Βουλγαρία, δεν έχει υπάρξει καμία προσέγγιση, τόνισε η πηγή, η οποία υποψιάζεται ότι οι δηλώσεις των κ. Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ “ήταν μία προσχεδιασμένη ενέργεια” για να δώσουν ώθηση στο διάλογο.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι: Τη Δευτέρα ή την Τρίτη 8 ή 9 Ιανουαρίου θα έρθει στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή Γιώργο Κατρούγκαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν, εάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας βρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου, θεωρείται πιθανή μια συνάντηση του με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο κ. Μάθιου Νίμιτς θα επιχειρήσει «πιο συγκεκριμένες ενέργειες», προκειμένου να καταγραφούν σημαντικά βήματα προόδου. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο, αν θα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, θα προτείνει κάποιο συγκεκριμένο όνομα για τα Σκόπια. Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση της 12ης Δεκεμβρίου, είχε μιλήσει για βελτίωση του κλίματος και είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του 2018, αρκεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, να υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.

Με πληροφορίες από: mignatiou.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα