Στο μικροσκόπιο της ΝΔ οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ανοιχτό το ερώτημα για τη Συγγρού αν ο πρωθυπουργός θα επιμείνει μέχρι τέλους στην γραμμή της πόλωσης. Γιατί γαλάζιοι βουλευτές θεωρούν λάθος την αποκλειστική στόχευση της ΝΔ στο ακροατήριο του ΝΑΙ του δημοψηφίσματος

Λεπτομερή αποκωδικοποίηση της τακτικής της κυβέρνησης και ιδίως της στάσης του Μαξίμου έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρούν να κάνουν στη ΝΔ, καθώς το σύνολο των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα (διαπραγμάτευση, προσφυγικό, εθνικά θέματα κλπ) που θα ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες θα προκαλέσει «αλλεπάλληλα γεγονότα», όπως εκτιμούν επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πολιτικές παρενέργειες που θα διαμορφώσουν και ένα ιδιαίτερα βαρύ τοπίο για τις αντοχές της κυβέρνησης.

Αν και η ως τώρα στάση της κυβέρνησης δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις στην αξιωματική αντιπολίτευση που ετοιμάζεται και με τον τρόπο της επενδύει και αυτή σε ένα σκηνικό πόλωσης, για ορισμένους στη Συγγρού παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν ο κ. Τσίπρας θα πορευτεί στην γραμμή της σύγκρουσης με την αντιπολίτευση ή μπροστά στις πολιτικές δυσκολίες θα κάνει στροφή και θα αναζητήσει τη συνεννόηση.

Στον απόηχο πάντως του πρώτου κοινοβουλευτικού τετ α τετ ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάποιοι βουλευτές της ΝΔ θεωρούν ότι η εκφρασμένη πολιτική στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συσπειρώσει αποκλειστικά το 38% του ΝΑΙ του δημοψηφίσματος είναι λάθος για δύο λόγους όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Ο πρώτος είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει το πεδίο ανοιχτό να απευθύνεται στην κατά πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή του 62% του ΟΧΙ και όπως έδειξε από την στάση του στο ασφαλιστικό επιθυμεί, ως την πιο συμφέρουσα για τον ίδιο επιλογή, την πόλωση στη βάση της αντίθεσης που δημιουργήθηκε μέσα στην ελληνική κοινωνία τον περασμένο Ιούλιο.

Ο δεύτερος λόγος σε συνέχεια του πρώτου είναι η εκτίμηση ότι το 62% του ΟΧΙ δεν αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο, καθώς σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση εκεί συνυπάρχουν δύο ρεύματα. Ένα που απορρίπτει συλλήβδην την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και άλλο ένα που απορρίπτει συγκεκριμένες επιλογές και όχι γενικά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Κατά συνέπεια υποστηρίζει αυτή η άποψη το δεύτερο ρεύμα αφήνεται εκτεθειμένο στους ελιγμούς του κ. Τσίπρα που προσπαθεί να εμφανίσει τη ΝΔ ως φερέφωνο των πιο ακραίων αντικοινωνικών απόψεων των δανειστών, ενώ αντίθετα η ΝΔ θα έπρεπε να στοχεύσει και σ’ αυτό το ακροατήριο από τη στιγμή που δεν είναι αντιευρωπαϊκό.

πηγή φωτογραφίας: intime

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Τσίπρας

ADVERTISING

SHARE: