Στόχος μέχρι τις επόμενες εκλογές η επαναφορά του βασικού μισθού

Στόχος μέχρι τις επόμενες εκλογές η επαναφορά του βασικού μισθού

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, συμμετέχει στο διάλογο του News247 εν όψει συνεδρίου. Σημειώνει ότι στη διαπραγμάτευση πρέπει η ελληνική πλευρά να προσέρχεται με προτάσεις για τη σωστή λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων, διαφορετικά οι θεσμοί προτείνουν ιδιωτικοποιήσεις.

“ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τους βασικούς μισθούς στο «δώσε ό,τι θέλεις μπάρμπα και ας είναι και χωρίς ένσημα». Εμείς θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου έως τις επόμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2019, να έχει ικανοποιηθεί και η δέσμευση για την επαναφορά του βασικού μισθού”, δηλώνει στο πλαίσιο του διαλόγου του News247 εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας.

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν πωλούνται, ενώ η πώληση μεριδίων του δημοσίου σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ δεν είναι απαραίτητη, σημειώνει ο κ.Μπαλάφας. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η διατήρηση του ελέγχου των ενεργειακών επιχειρήσεων και έσοδα μπορεί να υπάρξουν με την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο και την υλοποηση συμπράξεων με άλλες επιχειρήσεις ή επενδυτές.

“Απλά να ξέρετε ότι στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές πρέπει εμείς να προσερχόμαστε με ιδέες και προτάσεις για την σωστή λειτουργία όλων των δημοσίων επιχειρήσεων. Διαφορετικά έρχονται οι θεσμοί με προτάσεις και ξέρετε όλοι ποιες είναι αυτές…”, προσθέτει.

“Εμείς δώσαμε μάχη για να ηττηθεί το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», το οποίο μαζί με το «σύστημα ΝΔ» ήταν οι «ιδιοκτήτες» της διαπλοκής”, σημειώνει ο κ.Μπαλάφας και αναρωτιέται: “Είναι δυνατό εμείς ποτέ να θέλουμε να γίνουμε «το νέο ΠΑΣΟΚ»;”

Αναφέρει όμως ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι έχουν πλησιάσει οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με σημαντικά τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ αντίθετα: “Στην Ελλάδα οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας «σέρνονται» προς τη ΝΔ.”

Είναι δυνατό εμείς ποτέ να θέλουμε να γίνουμε «το νέο ΠΑΣΟΚ»;

Στο ερώτημα περί τάσεων ο κ.Μπαλάφας απαντά ότι οι τάσεις πρέπει να μην είναι μόνιμα σχήματα, να συγκροτούνται από συνέδριο σε συνέδριο, με κριτήριο για την συγκρότησή τους, τις ψηφισμένες αποφάσεις του Συνεδρίου.

Οι απαντήσεις του κ.Μπαλάφα στα επτά ερωτήματα του News247 έχουν ως εξής:

1.Πως βλέπετε το χώρο της αριστεράς και τη χώρα σε δέκα χρόνια; Ποια πέντε πράγματα θα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι άλλαξε, παρά την υποχώρηση του τρίτου μνημονίου;

Η αριστερά έρχεται από πολύ μακριά και στοχεύει σε μεγάλες θετικές ανατροπές. Είναι παρούσα στην πολιτική ζωή για περισσότερο από δύο αιώνες. Πρωταγωνιστεί στις κοινωνικές διεκδικήσεις, έχει κατακτήσει μια βαθειά σχέση εμπιστοσύνης με μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Έτσι θα συνεχίσει, διότι αυτό είναι ριζωμένο στο DNA μας. Τώρα και από κυβερνητικές θέσεις προσπαθεί να υλοποιήσει δύσκολες δεσμεύσεις. Πιστεύω ότι αυτό που ξεκινήσαμε εμείς στην υπερχρεωμένη Ελλάδα, πλέον έχει απλωθεί και έχει συνεισφέρει στη δημιουργία ενός διευρυμένου αριστερού ακροατηρίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα πλέον υπάρχει και η αριστερή κυβέρνηση στην Πορτογαλία, ο Κορμπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος στη Μεγάλη Βρετανία, οι ισχυροί Podemos στην Ισπανία, το ανεβασμένο Sin Fein στην Ιρλανδία και πολλοί άλλοι. Σε δέκα χρόνια πιστεύω ότι η παράταξη της ριζοσπαστικής και δημοκρατικής Αριστεράς θα είναι και πιο ισχυρή και σίγουρα πολύ πιο έμπειρη. Όσο για τη χώρα μας, είμαι απολύτως σίγουρος ότι σε δέκα χρόνια θα έχει προχωρήσει η ανάπτυξη και η οικονομική ανασυγκρότηση. Το μόνο για το οποίο δεν είμαι σίγουρος είναι το πως θα λέγεται σε δέκα χρόνια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Θα λέγεται Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Καραμανλής, Σαμαράς ή θα έχει άλλο ηχηρό και ιστορικό όνομα;

Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημα σας, δυσκολεύομαι να διαλέξω μόνο πέντε πράγματα από όλα αυτά που αλλάξαμε. Ενδεικτικά:

Υλοποιούμε προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση

Σταθεροποιήθηκε το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο κατέρρεε

Προστατεύτηκε η πρώτη κατοικία σε ποσοστό 94%

2,5 εκ. ανασφάλιστοι απέκτησαν πρόσβαση στα νοσοκομεία και στο ΠΕΔΥ

Άρχισε μια δειλή, αλλά υπαρκτή, μείωση της ανεργίας. Σύντομα θα έχουμε και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Για πρώτη φορά πλήρωσαν οι καναλάρχες για να κατέχουν δημόσιες συχνότητες

Άνοιξε η συζήτηση για το κούρεμα του χρέους. Ελπίζω σύντομα να έχουμε και χειροπιαστά αποτελέσματα.

Έγιναν κοινωνικές τομές όπως το σύμφωνο συμβίωσης, οι αλλαγές στην παιδεία και στην υγεία. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για 4.000 προσλήψεις στην υγεία, αποτελούν την μεγαλύτερη επένδυση στη δημόσια υγεία τις τελευταίες δεκαετίες.

Σταμάτησε το ακαταδίωκτο για τους μεγαλόσχημους οφειλέτες ή καταχραστές του δημοσίου.

Παραχωρήθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαντικοί χώροι τους οποίους διεκδικούσαν για χρόνια. Τέτοιοι είναι το παραλιακό μέτωπο στον Σαρωνικό, τα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα, το Σκοπευτήριο στην Καισαριανή, το παραλιακό μέτωπο στην Πάτρα, το Φαληρικό Δέλτα και πολλά άλλα.

2.Ποιο πρέπει να είναι το ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ; Εφόσον αριστερό είναι ό,τι φέρνει ανάπτυξη, μία επένδυση που δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά καταστρέφει το περιβάλλον είναι θεμιτή για παράδειγμα;

 Είμαστε μια αριστερή δύναμη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Θέλουμε να είμαστε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οι υπερασπιστές βασικών ιδεωδών, όπως της ελευθερίας, της ισότητας, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, των ίσων ευκαιριών, της ανάπτυξης σε όφελος των πολλών, της προστασίας του περιβάλλοντος. Πολλές φορές όντως υπήρχαν επενδύσεις οι οποίες έβλαψαν το περιβάλλον. Εμείς ειμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό, προσπαθούμε για το καλύτερο, δεν είναι πάντα εύκολο. Όμως, ευτυχώς, στην Ευρώπη υπάρχει μια πολύ αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία η οποία είναι απολύτως σεβαστή από εμάς. Βέβαια, δεν συμφωνώ με το ότι “αριστερό είναι ότι φέρνει ανάπτυξη”. Η ανοικοδόμηση της Αθήνας με τη μέθοδο της αντιπαροχής, έφερε ανάπτυξη τις δεκαετίες του 50 και του 60, αλλά κατέστρεψε την Αθήνα. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν προβλέψεις που να διασφαλίζουν την ανάπτυξη, να μειώνουν την ανεργία, αλλά και να μην δημιουργούν συνθήκες υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

3.Είναι ή πρέπει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο ΠΑΣΟΚ;

Εμείς δώσαμε μάχη για να ηττηθεί το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», το οποίο μαζί με το «σύστημα ΝΔ» ήταν οι «ιδιοκτήτες» της διαπλοκής, της διαφθοράς, της καθυστέρησης, της υποταγής, της βαθύτερης ανισομέρειας. Δυστυχώς βέβαια σήμερα οι ηγεσίες των δυο αυτών κομμάτων παραμένουν δέσμιοι της ίδιας λογικής, όπως διαπιστώνουμε όλοι στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών όπου ανέλαβαν υπερασπιστές των καναλαρχών και όχι μόνο. Επομένως, είναι δυνατό εμείς ποτέ να θέλουμε να γίνουμε «το νέο ΠΑΣΟΚ»; Ας αποφασίσουν όμως αυτοί που μας κατηγορούν, για τι μας κατηγορούν: Γινόμαστε «το νέο ΠΑΣΟΚ» ή παραμένουμε όπως λένε «στη λογική του παλιού Συνασπισμού του 4%». Και τα δυο μαζί δε γίνεται…

4.Ποια πρέπει να είναι η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Πρέπει να ενταχθεί στη Σοσιαλιστική Διεθνή; Και πως είναι σύμμαχοι οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, όταν ο Φρανσουά Ολάντ στα εργασιακά έχει εφαρμόσει πολύ πιο σκληρά μέτρα από αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα;

Ιστορικά η ευρύτερη αριστερά στην Ευρώπη συνεργαζόταν πάντα με τη σοσιαλδημοκρατία, χωρίς ποτέ να ταυτίζεται. Υπήρξαν και προσπάθειες «μεγάλων» συνεργασιών όταν υπήρχε η εκτίμηση ότι αυτό απαιτούν οι περιστάσεις. Όλοι θυμόμαστε τον ηγέτη του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ενρίκο Μπερλινγκουέρ να αγωνίζεται για τον «ιστορικό συμβιβασμό». Σήμερα βεβαίως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ούτε το αντικείμενο για συνεργασία με τις δυνάμεις δεξιά της σοσιαλδημοκρατίας. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όμως φαίνεται ότι έχουν πλησιάσει οι θέσεις μας με σημαντικά τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας. Η Ελλάδα στηρίχθηκε πολλαπλά το τελευταίο χρονικό διάστημα από Γαλλία και Ιταλία, στις οποίες σήμερα κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις είναι η σοσιαλδημοκρατία και οι σύμμαχοι της. Το περίεργο είναι ότι, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα σοσιαλιστικά κόμματα συζητούν μαζί μας, στην Ελλάδα οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας «σέρνονται» προς τη ΝΔ. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ένταξης μας στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, γνωρίζετε ότι εμείς είμαστε στον κορμό του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και εκεί θα παραμείνουμε.

5.Την επομένη του συνεδρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βασικός μισθός στα 700 ευρώ και οι συλλογικές συμβάσεις. Πόσο μπορεί να υποχωρήσει σε ένα τόσο κομβικό θέμα;

Οι τελικοί στόχοι μας παραμένουν αναλλοίωτοι. Ειδικά το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων το έχουμε σε απόλυτη προτεραιότητα. Να μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι αυτές που κατάργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν τους εργαζόμενους σε καθεστώς απόλυτης εξάρτησης από τις διαθέσεις της εργοδοσίας. Αυτοί ήταν που οδήγησαν τους βασικούς μισθούς στο «δώσε ό,τι θέλεις μπάρμπα και ας είναι και χωρίς ένσημα». Εμείς θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου έως τις επόμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2019, να έχει ικανοποιηθεί και η δέσμευση για την επαναφορά του βασικού μισθού. Θέλω να πω με την ευκαιρία που μου δίνετε, ότι οι εργαζόμενοι είχαν σε μεγάλο βαθμό χάσει την αξιοπρέπεια τους στην εργασία. Σήμερα προσπαθούμε και πάλι να οικοδομήσουμε ένα δίκτυ προστασίας των εργαζομένων και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων.

6.Ποια πρέπει να είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις αποκρατικοποιήσεις, ειδικότερα όσον αφορά νερό και ενέργεια;

Για το νερό έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν πωλούνται ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ο αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος σε αυτό ήταν κατηγορηματικός. Σε ότι αφορά την ενέργεια ο επίσης αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης έχει δηλώσει ότι η πώληση μεριδίων του Δημοσίου σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, πολύ περισσότερο στα ιδιαίτερα κερδοφόρα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, δεν είναι απαραίτητη για την επενδυτική τόνωση του κλάδου, ούτε παράγει προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Επιδίωξη της κυβέρνησης μας είναι η διατήρηση του ελέγχου των ενεργειακών επιχειρήσεων. Έσοδα μπορεί να υπάρξουν ταυτόχρονα με την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων κατά περίπτωση, με την εισαγωγή των εταιρειών στο Χρηματιστήριο αντί της πώλησής τους σε στρατηγικούς επενδυτές και την υλοποίηση συμπράξεων με άλλες επιχειρήσεις ή επενδυτές. Απλά να ξέρετε ότι στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές πρέπει εμείς να προσερχόμαστε με ιδέες και προτάσεις για την σωστή λειτουργία όλων των δημοσίων επιχειρήσεων. Διαφορετικά έρχονται οι θεσμοί με προτάσεις και ξέρετε όλοι ποιες είναι αυτές…

7.Πρέπει να υπάρχουν τάσεις και πως διασφαλίζεται ότι δε θα λειτουργούν ως κόμματα μέσα στο κόμμα; Επίσης, θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κλειστό κόμμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα πολιτικής και όχι ιδεολογικής ενότητας. Διαφορετικές απόψεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Αλίμονο αν στο 2016 επιζητούμε τη μονολιθικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο και με την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα υπάρχουν λειτουργίες «κόμματος μέσα στο κόμμα», η ύπαρξη των τάσεων είναι και θα παραμείνει καταστατικά κατοχυρωμένη. Εμείς θέλουμε να είμαστε ένα πραγματικά ανοικτό κόμμα στη κοινωνία. Δυστυχώς αυτό ακόμα δεν έχει επιτευχθεί στον βαθμό που το επιθυμούμε. Στην πορεία μας προς το Συνέδριο εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες συμπολίτες μας, εντάχθηκαν στις γραμμές μας. Αυτό είναι ελπιδοφόρο αν αναλογιστούμε σε τι συνθήκες συνέβη… Είμαι σίγουρος πως όσο η οικονομία θα βελτιώνεται, όσο θα μειώνεται η ανεργία, όσο θα κερδίζουμε τις μάχες με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, όσο θα βλέπουν οι πολίτες να καλυτερεύει η καθημερινότητα τους, τόσο θα εντάσσονται στις γραμμές μας και θα βοηθούν να οικοδομηθεί ένα κόμμα αντάξιο των προσδοκιών τους, τόσο θα πυκνώνουν οι γραμμές όσων συμπαρατάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παραπέρα, κατά τη γνώμη μου, οι τάσεις πρέπει να μην είναι μόνιμα σχήματα, να συγκροτούνται από συνέδριο σε συνέδριο, με κριτήριο για την συγκρότησή τους, τις ψηφισμένες αποφάσεις του Συνεδρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα