Στον απόηχο της απόσυρσης της υποψηφιότητας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ

Στον απόηχο της απόσυρσης της υποψηφιότητας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ
ΒΟΥΛΗ - Κοινή συνεδρίαση: Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης "Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων", Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Ευρωκίνηση

Η εκλογική σύνοδος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ξεκινά σήμερα, με τη ΝΔ να μεταβαίνει στη Μαδρίτη διχασμένη και έχοντας να αντιμετωπίσει δυσφορία για την καταψήφιση των μέτρων

Στον απόηχο της απόσυρσης της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ξεκινούν να μεταβαίνουν από σήμερα οι υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και γαλάζια στελέχη στη Μαδρίτη για το εκλογικό συνέδριο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Το γεγονός όμως και μόνο των διαφορετικών χρόνων άφιξης των υποψηφίων, αλλά και της μη αναφοράς στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, δείχνει πως η ελληνική κεντροδεξιά μεταβαίνει διχασμένη στην ισπανική πρωτεύουσα.

Οι παράγοντες που φέρονται να είχαν δημιουργήσει μη ευνοϊκό κλίμα για την υποψηφιότητα της κ.Μπακογιάννη με αποτέλεσμα τελικά η ίδια να κάνει πίσω, είναι οι εξής:

Πρώτον, η υποψηφιότητα “ζυμώθηκε” μόλις τρεις εβδομάδες πριν το συνέδριο, χρόνος πολύ μικρός για να προλάβει η ΝΔ και η άμεσα ενδιαφερόμενη να διαμορφώσει κλίμα υπέρ της.

Δεύτερον, μεταξύ των αδελφών κομμάτων της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς υπάρχει ομολογουμένως δυσφορία για την καταψήφιση των μέτρων εφαρμογής της συμφωνίας από τη ΝΔ, η οποία όμως από τη μία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και από την άλλη δεν μπορεί να ακυρώσει τον εαυτό της ως αντιπολίτευση στηρίζοντας με την ψήφο της την κυβέρνηση στην οποία δε συμμετέχει.

Τρίτον, το ζήτημα μπλέχτηκε με την εσωκομματική προεκλογική περίοδο στη ΝΔ. Από την πλευρά της κ.Μπακογιάννη έδειξαν εξαρχής τον κ.Σαμαρά, οι συνεργάτες του οποίου αντέδρασαν διερωτώμενοι ειρωνικά εάν ο πρώην πρωθυπουργός μπορούσε να επηρεάσει και τους 749 συνέδρους του ΕΛΚ. Είναι γεγονός πάντως ότι η υποψηφιότητα της κ.Μπακογιάννη, στην οποία το 2012 ο τότε πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να είχε υποσχεθεί τη θέση της Επιτρόπου για να προτείνει όμως τελικά το Δημήτρη Αβραμόπουλο, είχε προκαλέσει οργή στο σαμαρικό στρατόπεδο.

 Στο περιβάλλον Σαμαρά είδαν την κίνηση αυτή ως απόπειρα της πρώην υπουργού και εσωκομματικής του αντιπάλου να παίξει ρόλο την επόμενη ημέρα μέσω μίας ευρωπαϊκής θέσης. Για αυτό και αμέσως μόλις διέρρευσε η είδηση της υποψηφιότητας Μπακογιάννη, ήλθε ως απάντηση η πρόσκληση στον κ.Σαμαρά να μιλήσει στο ΕΛΚ, δείχνοντας πως και εκείνος θέλει να είναι παρόν στις εξελίξεις.

Στην πραγματικότητα επίσης η υπόθεση εξαρχής είχε έντονο το άρωμα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης: Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φέρεται να αποφάσισε τη στήριξη της υποψηφιότητας Μπακογιάννη ως αντάλλαγμα στη στήριξη που εκείνη παρέχει στη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ. Οι αντιδράσεις δεν προήλθαν μόνο από την πλευρά του κ.Σαμαρά, αλλά και έτερων υποψηφίων.

Μάλιστα ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανόλης Κεφαλογιάννης (ο οποίος επιθυμούσε να είναι ο ίδιος υποψήφιος για μία από τις 10 θέσεις αντιπροέδρων του ΕΛΚ) υποστήριζε με διαρροές ότι: “Χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για τη ΝΔ. Ο μεταβατικός πρόεδρός της προέκρινε χωρίς να ρωτήσει κανένα την υποψηφιότητα της κας Μπακογιάννη. Μία υποψηφιότητα αβέβαιης δυναμικής και εμβέλειας όπως αποδείχθηκε.” Είναι προφανές πως ο κ.Κεφαλογιάννης δεν είπε καλό λόγο για την υποψηφιότητα της κ.Μπακογιάννη στον επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Ζόζεφ Ντολ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως η ΝΔ παραμένει εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια της και ως εκ τούτου τα αδελφά κόμματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς δεν μοιάζουν να την υπολογίζουν στους σχεδιασμούς τους. Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες έχουν αποφασίσει να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Κίνγκα Γκαλ από την Ουγγαρία- και η Μέρκελ ούτως ή άλλως μοιάζει να έχει βρεί modus vivendi με την κυβέρνηση Τσίπρα

Για ένα κόμμα εξουσίας όμως όπως η ΝΔ το κτίσιμο γεφυρών στην Ευρώπη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς τις γέφυρες αυτές θα χρειαστεί όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος, την επόμενη ημέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα