Στρατηγικής συνέχεια, χωρίς ρήγματα

Στρατηγικής συνέχεια, χωρίς ρήγματα

Τη βεβαιότητα ότι το "αφήγημα" της κυβέρνησης παραμένει εντός τροχιάς, αλλά και πως το κυβερνών κόμμα στηρίζει χωρίς "ναι μεν αλλά" το Μαξίμου "έβγαλε" η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Την έναρξη του εσωκομματικού διαλόγου για την «επόμενη μέρα» της χώρας, αλλά και για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση σηματοδότησε η χθεσινή, μαραθώνια, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αφού η συζήτηση ήταν μεν εξαντλητική, ωστόσο παρά τις διαφορετικές απόψεις και σκέψεις που ακούστηκαν το συμπέρασμα όλων ήταν αφενός πως η κυβερνητική πολιτική αποδίδει, αφετέρου πως τώρα είναι η ώρα να στηριχθεί η κυβέρνηση για να διανύσει τα τελευταία δύσκολα μέτρα πριν το ξέφωτο.

Υπήρξαν, βεβαίως, περιπτώσεις και στιγμιότυπα κατά τα οποία η συζήτηση ήταν όντως έντονη, με αποκορύφωμα το προσφυγικό, αφού στην Πολιτική Γραμματεία είχε κληθεί και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας για να ενημερώσει τα μέλη του οργάνου για τις πρόνοιες που λαμβάνει η κυβέρνηση ενόψει του χειμώνα για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα η κριτική που ακούστηκε ήταν έντονη, με αποτέλεσμα, σε μία αποστροφή του λόγου του, να υπενθυμίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πως η παραίτησή του βρίσκεται ανά πάσα στιγμή «στην διάθεση του πρωθυπουργού». Αυτό «ερμηνεύθηκε» από ορισμένα ΜΜΕ ως… «παραίτηση Μουζάλα» και έτσι χθες, το Μαξίμου αναγκάστηκε να διαψεύσει τις ως άνω φήμες, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στήριξη χωρίς υποσημειώσεις

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και στην «δύσκολη» συζήτηση για το προσφυγικό με τις πολλές και δεδομένες ενστάσεις που κατέγραψαν οι «53» -και όχι μόνο- το συμπέρασμα που προέκυψε από την 5ωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν πως το κυβερνών κόμμα στηρίζει την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και «πιστεύει» στο «αφήγημα» του Μεγάρου Μαξίμου χωρίς υποσημειώσεις, κρατούμενα και αστερίσκους, αλλά με μία μόνο προϋπόθεση: να ενημερώνεται και να μην υποτιμάται η ανάγκη λήψης συλλογικών αποφάσεων μέσα από διαρκείς συνεδριάσεις όλων των κομματικών οργάνων. Άλλωστε, κατά την συζήτηση, την ίδια ανάγκη αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός, εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας «έκλεισε» το χθεσινό πρόγραμμά του με την συνεδρίαση της Γραμματείας στην Κουμουνδούρου, καθώς αυτή άρχισε στις 11 παρά 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν το ρολόι δείξει 5 το απόγευμα…

Λίγο πριν την έξοδο

Άλλωστε, το γεγονός πως όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος πιστεύουν ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός μπορεί να αποδώσει, αλλά και ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αποδίδει, φάνηκε και από την συμφωνία όλων με την αρχική εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά, αν και δεν αμφισβήτησε ότι καμία διαπραγμάτευση δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, εξέφρασε την βεβαιότητά του πως η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και… χωρίς εκπλήξεις. «Το σχέδιο μας αποδίδει η χώρα θα είναι εκτός μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, ακόμα και όσοι ήταν πιο επιφυλακτικοί στο παρελθόν οφείλουν να το αναγνωρίσουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας εκτενώς όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά, αλλά και πως το «υπερπλεόνασμα» δίνει και φέτος στην κυβέρνηση την ευκαιρία να επιστρέψει μέρος της «υπέρβασης» στην κοινωνία, με την μορφή του κοινωνικού μερίσματος.

Σημειωτέον, τέλος, ότι ο εσωκομματικός διάλογος για τα επόμενα βήματα και, κυρίως, την επόμενη μέρα της κυβερνητικής και της χώρας δεν τελείωσε χθες. Αντιθέτως, μόλις άρχισε. Όπως έγινε γνωστό, μέσα στον Νοέμβριο θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή, ενώ «στα σκαριά» βρίσκεται και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα