Σβίγκου στο News247: Η κυβέρνηση της αριστεράς δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει

Σβίγκου στο News247:  Η κυβέρνηση της αριστεράς δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει

Κάναμε έναν οδυνηρό συμβιβασμό, το όραμα μας όμως παραμένει το ίδιο. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι, αν είναι να γίνει κάτι, μόνο με αυτή την κυβέρνηση υπάρχει ελπίδα, δηλώνει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο του News247 για το μέλλον της αριστεράς, ένα χρόνο μετά την πολιτική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου

Με αφορμή τον ένα χρόνο από τη μεγάλη πολιτική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου 2015, το News247 ανοίγει ένα μεγάλο διάλογο, ιδεολογικό και πολιτικό, για το μέλλον της (κυβερνώσας) αριστεράς.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου  απαντά σε τρία ερωτήματα, όχι για τον ένα χρόνο που πέρασε, αλλά για το σήμερα και το αύριο, τονίζοντας: “Το καλοκαίρι προτιμήσαμε να κάνουμε έναν οδυνηρό συμβιβασμό, ακριβώς για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την μάχη. Το όραμά μας, όμως, παραμένει το ίδιο. Κοινωνικός μετασχηματισμός, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, δημοκρατία.”

1.Υπάρχει αριστερά μετά το μνημόνιο; Ποιο είναι δηλαδή σήμερα, ένα χρόνο μετά την “πρώτη φορά αριστερά” και ενώ μεσολάβησε η μνημονιακή στροφή του καλοκαιριού, το όραμα της αριστεράς;

Αριστερά θα υπάρχει, όσο υπάρχει κοινωνική αδικία, κι όσο υπάρχουν άνθρωποι που θα αγωνίζονται για να την ξεριζώσουν. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, πρόκειται για έναν διαρκή αγώνα, ο οποίος μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Μέσα σε αυτή τη μάχη συμβαίνουν μικρές και μεγάλες ήττες, όπως και μικρές και μεγάλες νίκες. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, όμως. Δεν έχουμε δικαίωμα, διότι το χρωστάμε στις μελλοντικές γενιές. Το καλοκαίρι προτιμήσαμε να κάνουμε έναν οδυνηρό συμβιβασμό, ακριβώς για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την μάχη. Το όραμά μας, όμως, παραμένει το ίδιο. Κοινωνικός μετασχηματισμός, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, δημοκρατία.

2.Σε τρία χρόνια που θα τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, τι κληρονομιά θα έχει αφήσει η κυβερνώσα αριστερά;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η θεμελίωση ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους στη χώρα μας. Οφείλουμε να υλοποιήσουμε μεγάλες, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας και της παιδείας. Όλοι οι άνθρωποι, αλλά κυρίως οι πιο αδύναμοι, να έχουν πρόσβαση σε δομές υγειονομικής φροντίδας, να σπουδάζουν σε ποιοτικά σχολεία και πανεπιστήμια.  

Αυτό που θα πρέπει να συμβεί, είναι να αλλάξει η σχέση του κράτους με την κοινωνία.  Καθήκον μας είναι να θέσουμε τις βάσεις για μια σύγχρονη,  δημοκρατική δημόσια διοίκηση, που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες και τα δικαιώματα του εργαζόμενου, του άνεργου, του συνταξιούχου, του ασθενή, του υπερήλικα.

3.Πως θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να δείξει ότι δεν είναι σαν τις προηγούμενες ασκώντας πραγματικά αριστερή πολιτική παρά το μνημόνιο, πόσο χρόνο θα χρειαστεί και θα τον έχει, δεδομένου ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι αντιδράσεις;

Θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις λαϊκές ανάγκες. Αριστερή πολιτική σημαίνει πρωτίστως αλληλεγγύη, εκδημοκρατισμός, ένα εναλλακτικό παράδειγμα οργάνωσης της ζωής. Τώρα, που η κοινωνία περνά στιγμές δύσκολες, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Κανένας άνθρωπος, σε αυτή την χώρα, δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνος του στην κρίση. 

Από την άλλη μεριά, αυτή η κυβέρνηση μπορεί, και θα συγκρουστεί, με τα εδραιωμένα, εδώ και δεκαετίες, συμφέροντα. Όλα αυτά, όμως, όπως και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, χρειάζονται χρόνο. Οι παρατημένες, λεηλατημένες και σπιλωμένες κρατικές δομές δεν μπορούν να αλλάξουν σε μερικούς μήνες. Θεωρώ, όμως, ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι, αν είναι να γίνει κάτι, μόνο με αυτή την κυβέρνηση υπάρχει ελπίδα. Γι’ αυτό, οφείλουμε να δράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με όλες μας τις δυνάμεις. Η κυβέρνηση της αριστεράς δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα