Συγχαρητήρια Κόρμπιν σε Τσίπρα για προσφυγικό και Σκοπιανό

Συγχαρητήρια Κόρμπιν σε Τσίπρα για προσφυγικό και Σκοπιανό
Συνάντηση Τσίπρα - Κόρμπιν

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής των Εργατικών, ευχαριστώντας τον για την συμβολή του στην προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Για τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη συζήτησαν εκτενώς Αλέξης Τσίπρας και Τζέρεμι Κόρμπιν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στη συνάντηση τους, διάρκειας μιας ώρας και σαράντα λεπτών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος συζήτησαν για όλα τα θέματα. Για το Brexit, με τον κ. Κόρμπιν να ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς επίσης και για την ΕΕ. Συζήτησαν για το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη με την άνοδο της Ακροδεξιάς και των διαφόρων λαϊκίστικων και εθνικιστικών ρευμάτων το οποίο αποτυπώνεται πλέον και στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Συζήτησαν για το προσφυγικό και για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να συγχαίρει τον Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση και των δύο ζητημάτων.

Ειδικότερα τον συνεχάρη για τη συμβολή της Ελλάδας στο προσφυγικό, αντιπαραβάλλοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης με άλλες ευρωπαϊκές που δεν έχουν συμβάλει, αλλά αντίθετα ενισχύουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε ευρύτατη ανταλλαγή θέσεων και απόψεων σχετικά με την οικονομία, με τον πρόεδρο των Εργατικών και τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαπιστώνουν κοινές ανησυχίες επί προβλημάτων που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν, με τον κ. Κόρμπιν να επιδεικνύει ενδιαφέρον και σε συγκεκριμένες λύσεις και χειρισμούς που έχει μετέλθει η ελληνική κυβέρνηση για ορισμένα από αυτά. Επί παραδείγματι, στο θέμα της ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κόρμπιν θεωρεί κεντρικό ζήτημα την ύπαρξη μιας εθνικής επενδυτικής τράπεζας, θεσμό παρόμοιο με την αναπτυξιακή τράπεζα που ιδρύει η ελληνική πολιτεία. Συζητήθηκε εκτενέστερα πώς αυτό θα μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε στον «φίλο Τζέρεμι» (όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτηση του) όλη την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τριάμισι χρόνια στην Ελλάδα. Επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης είχαμε σειρά υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές το 2015, κάνοντας ωστόσο παράλληλα εκτενή αναφορά στα μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους και τα μέτρα για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, πρόσβαση ανασφάλιστων στις δομές υγείας).

Υπογράμμισε δε την πρόθεση του από εδώ και πέρα να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα για την εργασία (αύξηση κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και καταπολέμηση της εργασίας που έχει από το 20% στο 13%). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλη συζήτηση έγινε για τη νέα γενιά, με τον Έλληνα πρωθυπουργία να επισημαίνει ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του η ανεργία των νέων ξεπερνούσε το 60% και η συνολική ανεργία ήταν στο 27%, κάτι που αποτελούσε βασική πληγή στη χώρα τα χρόνια της κρίσης.

Συζήτησαν επίσης και για το Κυπριακό, θέμα στο οποίο ο κ. Κόρμπιν έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις για τις οποίες η κυβέρνηση εργάζεται διαρκώς για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν και για την πρόσφατη αναφορά του για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα