Συμφωνία Γερμανίας- Ελλάδας- Ισπανίας για επιστροφές αιτούντων άσυλο και επανένωση οικογενειών προσφύγων

Συμφωνία Γερμανίας- Ελλάδας- Ισπανίας για επιστροφές αιτούντων άσυλο και επανένωση οικογενειών προσφύγων
Η Άνγκελα Μέρκελ AP

Κατά την τριμερή Μέρκελ- Τσίπρα- Σάντσεθ στο περιθώριο της Συνόδου, υπήρξε συμφωνία για την επιστροφή προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στις δύο χώρες, αλλά παρόλα αυτά βρέθηκαν στη Γερμανία, ενώ το Βερολίνο αναλαμβάνει δέσμευση για την επανένωση οικογενειών

Σε συμφωνία Γερμανίας- Ελλάδας- Ισπανίας κατέληξε η τριμερής Μέρκελ- Τσίπρα- Σάντσεθ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ειδικότερα ότι συμφώνησε με τους πρωθυπουργούς των δύο μεσογειακών χωρών για την επιστροφή προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στις δύο χώρες, αλλά παρόλα αυτά βρέθηκαν στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο έκανε λόγο για μέτωπο λογικής στο μεταναστευτικό βάσει αρχών. Σημείωσε ότι οι δευτερογενείς ροές είναι πλέον πολυ μικρές από τη στιγμή που έκλεισε η βαλκανική οδός (λιγότερες από 100- 150 το μήνα, ενώ η Γερμανία έχει ζητήσει την επιστροφή 1000 ατόμων στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες) και πως η Γερμανία δεσμεύεται άμεσα να ξεπαγώσει τα 2.900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών που μέλη της βρίσκονται σε Γερμανία και Ελλάδα. 

Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι δε θα επιβαρυνθεί η Ελλάδα με επιπλέον πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν εντός της ελληνικής επικράτειας.

“Με βάση τις επανενώσεις το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό. Επιπλέον, αποτελεί πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, ειδκά σε μία περίοδο που δυστυχώς, όπως είδαμε και στη Σύνοδο, κάποιοι ξεχνούν ότι το προσφυγικό δεν αφορά δείκτες και αριθμούς, αλλά αφορά και ανθρώπινες ψυχές”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα