Συμφωνία για το Σκοπιανό: Ορόσημο η 31η Δεκεμβρίου 2018

Συμφωνία για το Σκοπιανό: Ορόσημο η 31η Δεκεμβρίου 2018
Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Eurokinissi

Διαβάστε τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Τελικό ορόσημο για την συνταγματική αναθεώρηση η 31η Δεκεμβρίου 2018. Τι ακριβώς προβλέπει για την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τη μακεδονική γλώσσα με αναφορά στη σλάβικη οικογένεια, την ιθαγένεια, τον τρόπο και τους όρους υλοποίησης

Ο οδικός χάρτης για την κύρωση της συμφωνίας, τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ και την συνταγματική αναθεώρηση με ορίζοντα την 31η Δεκεμβρίου 2018 προκύπτει από το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό,  που μπορείτε να διαβάσετε στην πλήρη μορφή του, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση.

“Συνταγματικές τροποποιήσεις έως το τέλος του 2018”

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 καταγράφονται οι διαδικασίες που θα καταλήξουν στην συνταγματική αναθεώρηση, με εξάμηνο ορίζοντα και καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2018:

“Το Δεύτερο Μέρος (πΓΔΜ) χωρίς καθυστέρηση, θα καταθέσει τη Συμφωνία στο Κοινοβούλιό του για κύρωση.

Σε συνέχεια της κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο του Δευτέρου Μέρους, το Δεύτερο Μέρος θα γνωστοποιήσει στο Πρώτο Μέρος ότι το Κοινοβούλιό του έχει κυρώσει τη Συμφωνία.

Το Δεύτερο Μέρος θα ξεκινήσει τη διαδικασία των συνταγματικών τροποποιήσεων, όπως προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία.

Το Δεύτερο Μέρος θα ολοκληρώσει in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις εως το τέλος του 2018.

Μόλις το Δεύτερο Μέρος γνωστοποιήσει την ολοκληρωση των προαναφερομένων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών το προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία, το Πρώτο Μέρος (Ελλάδα) θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία”, αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Οι όροι “Μακεδονία”, “Μακεδόνας” και “Μακεδονική γλώσσα”

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι η αντίληψή τους για τους όρους Μακεδονία και Μακεδόνας αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να υπερβούν με λογική καλής θέλησης αυτά τα ακανθώδη ζητήματα.

Ειδικότερα για την γλώσσα στην γειτονική χώρα, σημειώνεται ότι “η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών” και ότι “η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δευτέρου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους”. Διατύπωση που παραπέμπει σε διπλωματική γλώσσα και σε μία προσπάθεια να τεθεί κάποιου είδους διαχωρισμός, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και των αντιδράσεων τις τελευταίες εβδομάδες στην Αθήνα.

Αλυτρωτισμός

Αρκετές αναφορές γίνονται στο πρόβλημα του αλυτρωτισμού και στο πως θα το αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες. Μεταξύ άλλων, στο άρθρο 4 – παράγραφος 1 σημειώνεται: “Εκαστο Μέρος δεσμεύεται να μην προβαίνει σε ή επιτρέπει οιεσδήποτε αλυτρωτικές δηλώσεις και δεν θα υιοθετεί οιεσδήποτε παρόμοιες δηλώσεις από εκείνους που φέρονται να δρουν για λογαριασμό ή για το συμφέρον του Μέρους”.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας (20 σελίδες) και διαμορφώστε πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς προβλέπει για την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τη μακεδονική γλώσσα με αναφορά στη σλάβικη οικογένεια, την ιθαγένεια και τον τρόπο και προϋποθέσεις εφαρμογής της.

https://www.news247.gr/download/6023//485000/severna.pdf

ΣΥΡΙΖΑ: Η συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια

«Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για την Ελλάδα, για τις διμερείς της σχέσεις με τους γείτονες, αλλά και συνολικά για την πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η ελληνική κυβέρνηση αξιοποίησε την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάστηκε, ώστε να δοθεί μια εθνικά συμφέρουσα λύση σε μια χρόνια εκκρεμότητα που στοίχισε στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος, τονίζοντας ότι «ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός δίνουν τη θέση τους στη συνεργασία, τη συνανάπτυξη, την πρόοδο και τη σταθερότητα». 

Στην ίδια ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Η Αριστερά και ο προοδευτικός κόσμος της χώρας μας, έδωσαν κοινές μάχες τις προηγούμενες δεκαετίες με τους προοδευτικούς πολίτες της γειτονικής χώρας, απέναντι στον εθνικισμό και τη δημαγωγία. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αφήνουμε πίσω το παρελθόν και σχεδιάζουμε το μέλλον, προσηλωμένοι στην ειρήνη και στη φιλία μεταξύ των λαών».

Εξάλλου, χαρακτηρίζει ως ανεύθυνους και επικίνδυνους, την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της, για την στάση που επέδειξαν στο συγκεκριμένο εθνικό θέμα, αναφέροντας: «Σε αυτήν την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κλείνουν σήμερα τα μάτια και ταυτίζονται με ακραίες εθνικιστικές και λαϊκιστικές απόψεις, υποχωρώντας από την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας erga omnes με βάση την οποία και οι ίδιοι διαπραγματεύτηκαν. Θα μείνουν στην ιστορία ως ανεύθυνοι και επικίνδυνοι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα