Συμβιβασμό χωρίς νέα μέτρα ψάχνουν στο Μαξίμου

Greek Prime Minister, Alexis Tsipras, meets the Cypriot President, Nikos Anastasiadis, at Maximos Mansion in Athens, Greece on Nov. 16, 2016. /            ,     ,  ,  16 , 2016
Greek Prime Minister, Alexis Tsipras, meets the Cypriot President, Nikos Anastasiadis, at Maximos Mansion in Athens, Greece on Nov. 16, 2016. / , , , 16 , 2016 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Συνεχίζεται το «σκληρό πόκερ» με τους εταίρους, με τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πως η κυβέρνηση αποκλείει δυο ενδεχόμενα: την επιβολή νέων μέτρων και πρόωρες εκλογές

Η πορεία της αξιολόγησης, τα σενάρια που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, αλλά και η γραμμή που θα ακολουθηθεί στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, εξετάστηκαν στη χθεσινή τρίωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο εμπεριστατωμένη συζήτηση αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα με την επιστροφή του πρωθυπουργού, αφού εισπράξει το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Στη συνεδρίαση υπήρξε κοινή διαπίστωση από τα στελέχη του κόμματος ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που πηγαίνει καλά σε όλα τα στοιχεία και πως επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας θα βάλουν σε κίνδυνο την εικόνα σταθεροποίησης και ανάπτυξης που υπάρχει στην ελληνική οικονομία.

Και τα 27 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας συμφώνησαν ότι δεν γίνεται να ψηφιστούν νέα μέτρα, καθώς η κοινωνία δεν τα αντέχει. Όλα αυτά την ώρα που το ΔΝΤ έστειλε ήδη το μήνυμά του για συνέχιση των πολιτικών της λιτότητας.

Επίσης ξεκαθαρίστηκε πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να μπει στη διαδικασία να θέσει στην κρίση των Θεσμών και των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν από σήμερα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες θα διαμηνύσει την αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης για μη νομοθέτηση νέων μέτρων από το 2018 και μετά που λήγει το πρόγραμμα. Κανείς δεν μπορεί αυτή την ώρα να γνωρίζει αν αυτό συνεπάγεται και τη μη ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ, από τη στιγμή που το Βερολίνο έχει θέσει την παρουσία του ως προαπαιτούμενο.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τη σκληρή στάση που κρατά η Ουάσιγκτον, πάντως αυτό φαίνεται να είναι ένα σενάριο που «βολεύει» την ελληνική πλευρά.

Τα εργασιακά εξακολουθούν να απασχολούν το Μαξίμου, με τη θέση της κυβέρνησης να παραμένει στην τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, διεκδικώντας την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η λύση της επέκτασης του κόφτη φαίνεται να εξακολουθεί να αποτελεί μια λύση για την ελληνική πλευρά, χωρίς όμως αυτό να περιλαμβάνει νομοθέτηση νέων μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μήνυμα Τσίπρα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες: Σταθερότητα και νέα μέτρα δε συμβαδίζουν

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο

ADVERTISING

SHARE: