Συναίνεση μεν, αλλά με 180;

Συναίνεση μεν, αλλά με 180;
O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Συζητήσεις γύρω από την πιθανότητα συγκρότησης ενός ευρύτερου μετώπου των 180 βουλευτών ακόμη και στην παρούσα βουλή τροφοδοτεί η πιθανότητα συμφωνίας στο Σκοπιανό, όπως επίσης και η αναθεωρητική διαδικασία

Ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη στις μεταξύ τους συζητήσεις δεν αποκλείουν την πιθανότητα σε περίπτωση που τελικώς επιτευχθεί συμφωνία με την ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός να ανεβάσει τον πήχη ζητώντας την ψήφισή της από 180 βουλευτές.

Η συζήτηση στο Μαξίμου θεωρείται πρόωρη καθώς παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, υπάρχει ακόμη απόσταση μέχρι την λύση του προβλήματος με την ονομασία του γειτονικού κράτους. Η σημερινή συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ μπορεί να ξεκαθαρίσει ως έναν βαθμό το τοπίο και να δείξει κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, ωστόσο ουδείς μπορεί να προδικάσει την κατάληξή της.

Αυτό πάντως που έχει πει και δημοσίως ο πρωθυπουργός είναι ότι εάν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία τότε θα επιδιώξει μία ευρύτερη συναίνεση σε επίπεδο Βουλής. Το επανέλαβε με απόλυτο τρόπο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 και αναφέροντας πως για ένα τόσο μεγάλο θέμα είναι απολύτως φυσικό να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Το ανέφερε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας. Ωστόσο καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ως τώρα.

Η φημολογία για αυξημένη πλειοψηφία εντάθηκε όταν με αφορμή τις εξελίξεις για την συνταγματική αναθεώρηση ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην δυνατότητα συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου που θα μπορούσε να ψηφίσει θεσμικές τομές σε επίπεδο Βουλής. Άλλωστε και στην επιστολή του προς την Φώφη Γεννηματά ο πρωθυπουργός έλεγε ότι η αναθεωρητική διαδικασία θα πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο υπαινισσόμενος πως πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου μπορούν μέσα από διάλογο να εντοπίσουν κοινούς τόπους για σημαντικά ζητήματα.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως το Σκοπιανό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκριμα για μία κοινοβουλευτική συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, όμως η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για την συμπεριφορά των κομμάτων. Για παράδειγμα στην κυβέρνηση δεν στοιχηματίζουν πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει τελικώς μία πιθανή συμφωνία για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η συνολική στάση της ΔΗΜΠΑΡ δεν δίνει την βεβαιότητα ότι το κόμμα της Φ. Γεννηματά προτίθεται να ψηφίσει ακόμη και μία καλή συμφωνία για το Σκοπιανό. Εξάλλου η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν διακατέχεται από θετικά συναισθήματα απέναντι στην κυβέρνηση και μόνο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να ψηφίσει μία λύση.

Από την άλλη και το ΚΚΕ θεωρείται πια ότι μολονότι επιθυμεί λύση του Σκοπιανού δεν θα ψηφίσει μία συμφωνία επειδή διαφωνεί με την ένταξη της ΠΓΔΜ σ’ έναν οργανισμό όπως το ΝΑΤΟ.

Το Ποτάμι για το Μαξίμου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι υποστηρίξει μία συμφωνία και ερωτηματικό υπάρχει πια ως προς την στάση της ΝΔ η οποία μέχρι πρότινος ήθελε να κλείσει το θέμα και να εξεταστεί στο μέλλον υπό άλλες συνθήκες. Ενδεχομένως η κυβέρνηση να θεωρεί πάντως ότι μπορεί να αποσπάσει κάποιες ψήφους από την Ένωση Κεντρώων. Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες ούτε κουβέντα, καθώς η συζήτηση επικεντρώνεται πια στο εάν οι κυβερνητικοί εταίροι θα καταψηφίσουν ή θα επιλέξουν την αποχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα