Συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ στη Σόφια: Νέο παράθυρο για το Σκοπιανό

Συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ στη Σόφια: Νέο παράθυρο για το Σκοπιανό
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ SOOC

Μετά την παραγωγική κατά τον Νίμιτς συνάντηση Κοτζιά- Ντιμιτρόφ στο Σούνιο, το ραντεβού Τσίπρα- Ζάεφ στη Σόφια καθίσταται καθοριστικό για τις διαπραγματεύσεις. "Έγινε μια σκληρή, εντατική και θετική δουλειά" δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς

Ανακοινώθηκε και επίσημα η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάαεφ στη Σόφια της Βουλγαρίας την ερχόμενη Πέμπτη, για το Σκοπιανό, όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει από τις 7 Μαΐου το News 24/7.

Οπως ανακοίνωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς από το Σούνιο η συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτροφ ήταν πολύ «παραγωγική».

Παράλληλα, ο κ. Νίμιτς είπε πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, η οποία θα γίνει στις 17 Μαϊου.

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς Eurokinissi

 

Σύμφωνα με τις εξελίξεις, προκύπτει πως έχει συμφωνηθεί ένα πλαίσιο λύσης με μια μεταβατική περίοδο που θα αφορά κυρίως το erga omnes, τη χρήση δηλαδή του νέου ονόματος στο εσωτερικό και στις διεθνείς συμφωνίες.

Η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Δυτικών Βαλκανίων κρίνεται εκ των πραγμάτων πολύ σημαντική που ίσως πυροδοτήσει εξελίξεις.

Σημειώνεται πως η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ με τον κ. Νίμιτς ξεκίνησε τις 10.30 το πρωί σε ξενοδοχείο στο Σούνιο, όπου χθες είχε πραγματοποιηθεί η 2η Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας Visegrad (Visegrad 4) και των Βαλκανικών κρατών μελών της ΕΕ (Balkan-4).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα