Συνεχίζεται το ‘μπρα ντε φερ’ Μαξίμου – ΔΝΤ

Συνεχίζεται το ‘μπρα ντε φερ’ Μαξίμου – ΔΝΤ
© 2016

Μέσα σε ένα γενικευμένο σκηνικό πόλωσης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να κρατήσει μεγάλες αποστάσεις από το Δ.Ν.Τ και τα νέα μέτρα που θέλει να επιβάλει ταυτίζοντάς το με τη ΝΔ

Πολλές συνέχειες αναμένεται να έχει το «σήριαλ» της κόντρας Μαξίμου – ΔΝΤ με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το στίγμα στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Με πρώτο μέλημα το κλείσιμο της αξιολόγησης στις 22 Απριλίου ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «αποκαλύψει» πως αυτό που θέλει το Ταμείο είναι ένα νέο καλοκαιρινό «θρίλερ» με νέα μέτρα, τα οποία, όμως δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία.

Η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού εξακολουθεί να αποτελεί τον «μπούσουλα» για την κυβέρνηση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ευελπιστεί ακόμα και πριν το τέλος της  Μεγάλης Εβδομάδας να έχει ολοκληρώσει το απαραίτητο νομοθετικό έργο στη Βουλή.

Ο σχεδιασμός αυτός δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως τα εμπόδια που θα βάλει το ΔΝΤ θα είναι πολλά, την ώρα που Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν συζητούν την απομάκρυνση του από το πρόγραμμα.

Αυτό που προσπάθησε να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός είναι πως η συμφωνία του περασμένου Ιούλη είναι αυτή που προβλέπει ότι αμέσως μετά την αξιολόγηση θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα παρθούν αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, «χωρίς να απαιτούνται ακρότητες», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Αυτό το θέμα, άλλωστε συζητήθηκε και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, σύμφωνα με την κυβέρνηση φέρεται να συμφώνησε για την έναρξη της συζήτησης σχετικά με το χρέος ακόμα και εντός του μήνα.

Και στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται η ανάγκη η Ευρώπη να εκπληρώσει την δέσμευσή της να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας μέσω ελάφρυνσής του.

Αυτό που φέρεται πως θα προτείνει τελικά η κυβέρνηση στους δανειστές, σχετικά με το κλείσιμο του πακέτου των μέτρων των 1,8 δισ. ευρώ, είναι η επιβολή μικρών έμμεσων φόρων σε πολλές και διαφορετικές φοροδοτικές πηγές.

Συσπείρωση των βουλευτών

Μέσα από το ζήτημα που προέκυψε με το ΔΝΤ είναι σαφές πως στην κυβέρνηση ξεκινούν μια νέα προσπάθεια συσπείρωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας απέναντι στον εξωτερικό «εχθρό» που θέλει να βάλει την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες.

Καθόλου τυχαία ο πρωθυπουργός χθες ζήτησε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής να υπάρχει «αποφασιστικότητα και συνοχή», γνωρίζοντας καλά πως οι απαιτήσεις για νέα μέτρα ενδεχομένως να κλονίσουν και να προβληματίσουν μερίδα βουλευτών.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αναδείξει και το μεγάλο «εσωτερικό εχθρό» που είναι η ΝΔ, υπενθυμίζοντας πως οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ταυτόσημες με το ΔΝΤ και προϊδεάζοντας ουσιαστικά για μια σφοδρή σύγκρουση με τη Συγγρού το επόμενο διάστημα. Από το «κάδρο» ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να βγάλει τη Φώφη Γεννηματά κάνοντας μετά από πολύ καιρό ένα νέο άνοιγμα προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Στο Μαξίμου πιστεύουν πως μετά τις αποκαλύψεις του wikileaks η οποιαδήποτε τακτική καθυστερήσεων από το Ταμείο θα επιβεβαιώσει ό,τι έχει δημοσιευτεί και περιμένουν από το ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ να κάνoυν, πλέον το επόμενο βήμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα