Συνεννόηση για το Κυπριακό πριν τη Γενεύη

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας εξακολουθούν να απασχολούν το Μαξίμου με το ραντεβού Τσίπρα - Ερντογάν να μην έχει “κλειδώσει” ακόμα. Αν χρειαστεί την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου δεν αποκλείεται να περάσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί

Στην τελική ευθεία για την πολυμερή διάσκεψη στην Ελβετία έχει μπει η ελληνική κυβέρνηση μετά και τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου τόσο με τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και με πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στα χέρια του όλα τα δεδομένα και φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ήδη η κοινή γραμμή που θα ακολουθηθεί στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.

Το ζητήματα των εγγυήσεων και τις ασφάλειας εξακολουθούν να αποτελούν το μεγάλο “αγκάθι” των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με το ραντεβού Τσίπρα - Ερντογάν να μην έχει καθοριστεί ακόμα παρά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο τραπέζι με κυβερνητικές πηγές να αποκλείουν τη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα στην εβδομάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αυτό που δεν αποκλείεται, εφόσον κριθεί απαραίτητο, είναι ο πρωθυπουργός να ενημερώσει κατ΄ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς. Μέχρι αυτή τη στιγμή, πάντως κανένα σενάριο δεν επιβεβαιώνεται από τους επιτελείς του Μαξίμου, που περιμένουν να δουν πως θα κινηθούν και οι διακοινοτικές συνομιλίες στις 4 Ιανουαρίου, αλλά και το ταξίδι του Νίκου Κοτζιά στη Νέα Υόρκη στις 6 του μήνα που θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνομιλία Τσίπρα-Πούτιν για κυπριακό και Συρία

Κυπριανού στο NEWS 247: Η Κύπρος δεν έχει ανάγκη από εγγυητές

ADVERTISING

SHARE: