Σύνοδος για το προσφυγικό: Ελληνικό βέτο, σε κοινή γραμμή με Γερμανία

INTIME NEWS

Ρητή δέσμευση, έστω προφορική, ότι δε θα υπάρξει κλείσιμο συνόρων ζητά η Αθήνα, πέραν της αναφοράς στη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης του Σένγκεν. Διαφορετικά δεν θα υπογράψει. Ολοκληρώθηκε η τριμερής Τσίπρα- Μέρκελ- Ολάντ

Ο διπλωματικός μαραθώνιος στις Βρυξέλλες συνεχίζεται, με την Ελλάδα να ζητά από τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρητή δέσμευση, έστω προφορική, ότι δε θα υπάρχει κλείσιμο συνόρων μέχρι τις 6 Μαρτίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί η κοινή Σύνοδος με Τουρκία, απειλώντας ότι διαφορετικά δε θα υπογράψει το κείμενο συμπερασμάτων.

Σημειωτέον ότι ήδη για μη κλείσιμο συνόρων μέχρι τις 6 Μαρτίου έχει δεσμευθεί η Γερμανία, επομένως το ελληνικό βέτο βασίζεται πάνω στη γερμανική γραμμή. Βερολίνο και Αθήνα βρέθηκαν άλλωστε να συμμαχούν σε αυτό το ζήτημα, απέναντι στην ομάδα Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία).

Η τριμερής συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ- Ολαντ ολοκληρώθηκε εν τω μεταξύ πριν λίγο και τα αποτελέσματα της αναμένονται με ενδιαφέρον.

Η διπλωματική μάχη πίσω από τη διπλωματική γλώσσα

Ελληνικές διπλωματικές πηγές δήλωναν πάντως ικανοποιημένες από το περιεχόμενο του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που συμφωνήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες.

Και αυτό διότι, όπως εξηγούσαν, σε σχέση με το προσφυγικό η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει τους τέσσερις βασικούς στόχους που εξαρχής είχε θέσει.

Ειδικότερα οι ίδιες πηγές δήλωναν ικανοποιημένες από την αναφορά που υπάρχει στα τελικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης του Σένγκεν, γεγονός που, οπως υπογράμμισαν, κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι επίσης σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποφυγής μονομερών και μη συντονισμένων ενεργειών από τις χώρες μέλη, η αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων και τελος η αναφορά στην αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Διαβάστε όλο το κείμενο συμπερασμάτων μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Σημειωτέον πάντως ότι το κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται και στις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Σένγκεν όσον αφορά στη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, αλλά και όσον αφορά στη λειτουργία των hot spots.

Δεν περιλαμβάνει επίσης την απολύτως κατηγορηματική και ξεκάθαρη διατύπωση που θα επιθυμούσε η Αθήνα περί μη κλεισίματος των συνόρων, αλλά χρησιμοποιείται η γνωστή διπλωματική γλώσσα της ΕΕ. Για αυτό και η ελληνική πλευρά επιμένει σε μία ρητή αναφορά, που θα λειτουργούσε ως φρένο στις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ.

Το κείμενο συμπερασμάτων όμως είναι γεγονός ότι “τραβά το αυτί” της Τουρκίας, η οποία απουσίαζε από τη Σύνοδο λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς τονίζει πως παρά την πρόοδο οι ροές των μεταναστών (σ.σ: Ορος που χρησιμοποιείται στην ελληνική μετάφραση του κείμενου) από Τουρκια προς Ελλάδα είναι υψηλές και ότι επιβάλλεται να μειωθούν, στοιχείο που σε συνδυασμό με την ανακοίνωση κοινής συνόδου ΕΕ- Τουρκίας στις 6 Μαρτίου μεταθέτει πίεση στη γείτονα όπως επιθυμούσε η Αθήνα.

Η Σύνοδος επίσης καλωσορίζει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τονίζει την ανάγκη συνεργασίας με τη Frontex.

Τι είπε ο Τσίπρας, η απειλή περί βέτο σε γραμμή... γερμανική

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν νωρίτερα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνόδου δεν έκρυψε την ενόχληση της Ελλάδας από την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες. Τόνισε επίσης οτι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50.000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ)

Επισήμανε, επίσης, ότι από τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα είχε λάβει λιγότερο από το 1/4 από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο για τη φύλαξη των συνόρων.

«Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών, για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή» σημείωσε επίσης ο Αλέξης Τσιπρας, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα σε έντονο ύφος. «Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία» πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας έλεγαν, επίσης, οτι παρά το γεγονός ότι οι διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων της ΕΕ για το μεταναστευτικό κρίθηκαν άκρως ικανοποιητικές, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων (που αφορούσε τόσο το μεταναστευτικό όσο και τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), αν δεν υπήρχε ρητή δέσμευση ότι σε καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

Κατόπιν αυτού, η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου μια έκτακτη συνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Δεσμεύθηκε επίσης οτι ως τότε δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status σε σχεση με τον έλεγχο των συνόρων.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την ελληνικη διπλωματία, καθώς, όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές, έως τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η απόφαση περί της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν οτι η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων στην Τουρκία.

Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι έως τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει, οπως βεβαίωναν σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές, την έγκρισή της για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων (Μεταναστευτικό + Σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μέρκελ, Τσίπρας, Σύνοδος Κορυφής, Πρόσφυγες

ADVERTISING

SHARE: