Σύνοδος Κορυφής: Στον αέρα η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ

Σύνοδος Κορυφής: Στον αέρα η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015. (EUROKINISSI/Ε.Ε.) eurokinissi

Αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με την πιθανότητα συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άγγελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. "Θα γίνει αν υπάρξει αίτημα", λένε οι Γερμανοί

Μια συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν υπάρξει σχετικό αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η Γερμανίδα καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς.

Η Βιρτς απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σε σχέση με το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι υπάρχει μεταξύ τους στενή συνεργασία και εμπιστοσύνη.

Τι απαντά η ελληνική πλευρά

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ ελληνική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, προσθέτει όμως ότι: «Μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγγελα Μέρκελ».

Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένες πηγές απαντούν στις δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βίρτς ότι «μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν υπάρξει αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του».

Την Τρίτη πάντως, γερμανική πηγή των Βρυξελλών, είχε διαρρεύσει ότι θα υπάρξει συνάντηση και ακολούθησε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού που περιελάμβανε και συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ. Η ασάφεια περί τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους δύο ηγέτες, είναι ενδεικτική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τουσκ: “Να τα βρείτε”

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, είχε συνάντηση μισής ώρας, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τσίπρας τον ενημέρωσε για τις προτάσεις τις ελληνικής πλευράς. Ο κ. Τουσκ ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βρεθεί μια λύση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα