ΣΥΡΙΖΑ: Βασιλικότερη του βασιλέως η ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Για παλινωδίες και σύμπλευση με τους καναλάρχες κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση η Κουμουνδούρου και την καλεί να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών

Νέα πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συμπλέει με τους καναλάρχες που προσέφυγαν εναντίον της απόφασης του ΕΣΡ για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Η Κουμουνδούρου αποκαλεί τη ΝΔ "βασιλικότερη του βασιλέως" και την καλεί να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

"Η προσφυγή των καναλαρχών εναντίον της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αποδεικνύει τον εθισμό τους στο τζάμπα και την ασυδοσία. Η στάση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών καναλιών δεν μας εκπλήσσει.

Ούτε βεβαίως και η στάση της ΝΔ, η οποία φανερώνει πως το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη συμπεριφέρεται ως “βασιλικότερο του βασιλέως”. Γι’ αυτό και οι παλινωδίες της είναι συνεχείς: Η αρχική τοποθέτηση της ΝΔ έκανε λόγο για αντισυνταγματικό νόμο και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε να μην προχωρήσει η αδειοδότηση με τον νόμο αυτό με επιστολή του προς το ΕΣΡ τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά τον περασμένο Αύγουστο ψήφισε στη Βουλή υπέρ 8 άρθρων του. Σήμερα, ο Β. Κικίλιας “ξέχασε” πως το ΕΣΡ έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στη διαδικασία του διαγωνισμού κι έκανε λόγο πάλι για αντισυνταγματικό νόμο...", αναφέρει ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του, καταλήγοντας:

"Τελικά ποια είναι η θέση της ΝΔ; Επιθυμεί ή όχι την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών; Πρέπει να γίνει ή όχι διαγωνιστική διαδικασία; Τι πιστεύει ως προς το τίμημα των δημόσιων συχνοτήτων; Θα πρέπει να δοθεί δωρεάν ή οφείλουν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν προκειμένου να τις χρησιμοποιούν; Ποια είναι η θέση της ΝΔ για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στα τηλεοπτικά κανάλια; Αναμένουμε από τον Κυρ. Μητσοτάκη τις σχετικές απαντήσεις."

Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για την αντιπαράθεση στάθηκε το σχόλιο του εκπροσώπου τύπου Βασίλη Κικίλια για το κάλεσμα του υπουργού ψηφιακής πολιτικής Νίκου Παππά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για την προσφυγή των καναλαρχών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Κληθείς να απαντήσει για τη θέση της ΝΔ σε ερώτηση του News 24/7 και του Ραδιοφώνου 24/7 ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι «Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την αδειοδότηση. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος» και πρόσθεσε «το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη αρχή. Οι αποφάσεις του και τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων είναι σεβαστά όπως σεβαστά είναι και τα δικαιώματα άμυνας όλων».

Μάλιστα ο κ. Κικίλιας πέρασε στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι «αντί να κάνει υποδείξεις ο αποτυχημένος υπουργός καναλάρχης, πρέπει να απολογηθεί για τον αντισυνταγματικό του νόμου που κατέπεσε. Για την οικτρή του αποτυχία δεν βλέπουμε να απολογείται. Αντίθετα η ρητορική του είναι επιθετική προς τους άλλους. Για την κυβέρνηση φταίνε πάντα οι άλλοι και ποτέ η ίδια η κυβέρνηση».

Στον κ.Κικίλια είχε απαντήσει και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε η Νέα Δημοκρατία δεν προκαλούν εντύπωση. Το αντίθετο. Είναι οι ίδιοι, μονότονοι και προβλέψιμοι. Στις αιτιάσεις πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει πρόταση για “πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος” και ότι το “ΕΣΡ θα κρίνει” σχετικά, θα πρέπει να ενημερώσουμε τη Νέα Δημοκρατία πως η Ανεξάρτητη Αρχή έχει ήδη κρίνει.

Έχει γνωμοδοτήσει τόσο για τη δημοπράτηση επτά τηλεοπτικών αδειών όσο και για το ύψος της τιμής εκκίνησης, η οποία ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ.

Στις αναφορές περί “αντισυνταγματικότητας” του νόμου 4339/2015, κάποιοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει πλέον την πλειονότητα των άρθρων του. Συγκεκριμένα έχει υπερψηφίσει τα άρθρα:

6 (Ασυμβίβαστες ιδιότητες και πόθεν έσχες υποψηφίων),

7 (Τεχνολογικός εξοπλισμός και κτηριακή υποδομή αδειοδοτημένων σταθμών),

8 (Περιεχόμενο εκπεμπόμενου προγράμματος),

9 (Απασχολούμενο προσωπικό),

10 (Οροι συμμετοχής),

13 (Διαδικασία δημοπρασίας),

14 (Οροι χορηγούμενων αδειών) και

15 (Λόγοι ανάκλησης αδειών).

Το ερώτημα παραμένει: Η Νέα Δημοκρατία αποδέχεται τις επιταγές του Συντάγματος, τις αποφάσεις του ΣτΕ, την εφαρμογή του νόμου και των αποφάσεων του ΕΣΡ;

Δε ζητήσαμε από την ίδια να μας πει τί σέβεται και τί όχι.

Ζητάμε εκ νέου να μάθουμε εάν υποστηρίζει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και να καταβληθεί τίμημα.

Απλά, καθαρά και ξάστερα. Και ας προσθέσει όσους χαρακτηρισμούς επιθυμεί»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τηλεοπτικές άδειες, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΝΔ: Σεβαστή η απόφαση του ΕΣΡ, σεβαστή και η προσφυγή των καναλαρχών στο ΣτΕ

ADVERTISING

SHARE: