Τα 2+1 μέτωπα του Μαξίμου ως τον Αύγουστο

Τα 2+1 μέτωπα του Μαξίμου ως τον Αύγουστο
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου στην οδό Ηρώδου Αττικού Eurokinissi

Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα πορεύεται προς τη λήξη του Μνημονίου η κυβέρνηση. Το διακύβευμα της "καθαρής εξόδου" και η ατζέντα "καθαρά χέρια"

Η ατζέντα «καθαρά χέρια», η κρίσιμη διαπραγμάτευση για την έξοδο από το Μνημόνιο, αλλά και η σύγκρουση διαρκείας της κυβέρνησης με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα θα καθορίσουν το επόμενο 6μηνο για το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και για τη χώρα.

Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά θα συνεχίσει να πορεύεται η κυβέρνηση, καθώς την ώρα που η διαπραγμάτευση για την «επόμενη μέρα» εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο «χοντραίνει», το Μαξίμου διαμηνύει σε ανώτατο επίπεδο πως όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην κυβέρνηση, τόσο η ατζέντα «καθαρά χέρια» και η διαρκής αναψηλάφιση υποθέσεων διαφθοράς θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής ατζέντας –όσο κι αν αυτό προκαλεί πόλωση μάλλον αχρείαστη σε σχέση με την κρισιμότητα των στιγμών…

Τσίπρας κατά “μαφίας”

Εξάλλου, την ώρα που η προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis ανοίγει σήμερα τις πύλες της και αναμένεται, το επόμενο διάστημα, να παράγει καθημερινά ίσως… περισσότερη πόλωση απ’ ό,τι θα μπορεί να καταναλώσει το πολιτικό σύστημα, τα στοιχεία που απέστειλε στην ελληνική Δικαιοσύνη η αντίστοιχη γερμανική και αφορούν σε μίζες με «ταρίφα» 7% για όλα τα έργα που αφορούσαν την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ δημιουργεί νέα δεδομένα. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, το περασμένο Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, με δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», έστειλε μήνυμα πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ατζέντα της διαφάνειας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε βαριές κουβέντες, κατηγορώντας «κυκλώματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» πως «διαμοίραζαν κυριολεκτικά τα ιμάτια του ελληνικού λαού, πολλά χρόνια πριν μας οδηγήσουν στην κρίση και στα μνημόνια». Αναφερόμενος στα σχετικά στοιχεία που αφίχθησαν εκ Γερμανίας στην ελληνική Δικαιοσύνη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μαύρο χρήμα» που «κυκλοφορούσε με βαλίτσες, τσάντες, και κρυφούς λογαριασμούς, για να φτάσει σε τσέπες κρατικών και πολιτικών λειτουργών, ακόμα και κομμάτων εξουσίας, που λειτουργούσαν με όρους μαφίας». «Αυτή η κατάσταση εξηγεί και τις αντιδράσεις ορισμένων εκπροσώπων αυτού του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, μετά τις αποκαλύψεις στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο της Novartis», επισήμανε, κάνοντας λόγο για «αντίδραση πάλι με όρους συμμορίας, που αποσκοπεί να εκφοβίσει τη Δικαιοσύνη, την κυβέρνηση και τους μάρτυρες, για να μείνει στο σκοτάδι η δράση της». «Με το σκοτάδι, όμως, τελειώσαμε», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το διακύβευμα της “καθαρής εξόδου”

Ταυτοχρόνως, πάντως, η μεγαλύτερη μάχη της κυβέρνησης δε θα δίνεται ούτε στα πεδία των προανακριτικών επιτροπών ούτε στον τομέα των αποκαλύψεων και των σκανδάλων. Η σοβαρότερη μάχη αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, καθώς όσο φτάνουμε πλησιέστερα στην ώρα λήψης αποφάσεων, τόσο πληθαίνουν οι φωνές περί «προληπτικής γραμμής πίστωσης». Πέραν του… διαχρονικού υποστηρικτή της, Γιάννη Στουρνάρα, υπέρ της προληπτικής γραμμής τάχθηκε, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ενώ η ίδια «ιδέα» φέρεται να εκφράζεται και από τεχνοκράτες και εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών που ανήκουν στο λεγόμενο «σύστημα Σόιμπλε». Σε κάθε περίπτωση, καίτοι το Μαξίμου και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έχουν διαβεβαιώσεις ότι ουδεμία εκ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θέλουν να καλέσουν τους βουλευτές τους να εγκρίνουν νέα –έστω και προληπτική- γραμμή δανειοδότησης προς την Ελλάδα, είναι σαφές ότι η σχετική ιδέα έχει ήδη πέσει στο τραπέζι της συζήτησης και θα πρέπει να αποκρουστεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι οικονομικές, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να πάρουν απρόβλεπτη τροπή.

Μέτωπο διαρκείας με Στουρνάρα

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρώτος δεδηλωμένος θιασώτης της προληπτικής γραμμής πίστωσης και των επαχθών όρων που την συνοδεύουν δεν ήταν άλλος από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα, στο Μαξίμου έχουν αξιολογήσει ως μείζον πρόβλημα το γεγονός ότι η στρατηγική της Τραπέζης της Ελλάδος είναι εντελώς διαφορετική από την κυβερνητική πολιτική και αυτή την ενόχληση δεν έκρυψε προχθές, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, αφού ανέλυσε την επιδίωξη της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, επισήμανε με νόημα πως «άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως πχ. η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης, σεβαστές μεν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας». Μάλιστα, «φωτογραφίζοντας» τον Γιάννη Στουρνάρα, πρόσθεσε με νόημα: «Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της. Πολιτική, προσωπική, δεν έχει σημασία».

Ο κεντρικός τραπεζίτης, πάντως, στη δική του ομιλία, όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά εξαπέλυσε και νέες βολές προς την κυβέρνηση για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis: «Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο να συμβαίνει. Λυπάμαι πολύ για αυτή τη χώρα», επισήμανε, διαπιστώνοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα με τους κανόνες δικαίου». Μάλιστα, έστειλε και μήνυμα στο Μαξίμου πως δεν σκοπεύει να κάνει πίσω, ούτε να «παραδώσει» τη θέση του: «Η θητεία μου λήγει τον Ιούνιο του 2020 και σκοπεύω να την τιμήσω», είπε χαρακτηριστικά.

Απάντηση μέσω… Παππά

Στον κεντρικό τραπεζίτη ανέλαβε να απαντήσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, που δεν εφείσθη σκληρότητας κατά του κ. Στουρνάρα: «Ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε να λυπάται για τη θητεία του ως υπουργός επισήμανε, για να προσθέσει: «Θα σας έλεγα, επίσης, ότι είναι ασυμβίβαστο το να χρησιμοποιεί κανείς την ιδιότητα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να αναφέρεται σε προσωπικές υποθέσεις που έχει με τη δικαιοσύνη. Αυτά τα δύο πράγματα δεν νομίζω ότι μπορούν να συμβιβάζονται και ο καθένας θα πρέπει να το διπλοσκεφτεί. Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αν ο καθένας από εμάς από το πόστο στο οποίο βρίσκεται καθόταν και κοίταζε τη δουλειά του και το δικό του “χαρτοφυλάκιο”».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα