Tα εφόδια με τα οποία προσέρχεται ο πρωθυπουργός στο Νταβός

Tα εφόδια με τα οποία προσέρχεται ο πρωθυπουργός στο Νταβός
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός της Ελβετίας για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

Όλα όσα αναμένεται να μεταφέρει ο πρωθυπουργός στους συνομιλητές του. Τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και οι θετικές ενδείξεις που έχει στα «χέρια του» το κυβερνητικό επιτελείο

H πορεία των εσόδων, οι ενδείξεις ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, η στροφή στην ανάπτυξη αλλά και η πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ είναι τα «εφόδια» με τα οποία προσέρχεται στο Νταβός και τις κρίσιμες συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τα εφόδια αυτά αφορούν, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, στην «υπερεκτέλεση εσόδων σε ταμειακή βάση της τάξης των 1.942 εκατομμυρίων ευρώ» καθώς

· η εκτίμηση για το 2015 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 ως προς το σύνολο των φορολογικών εσόδων ήταν 42.762 και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 43.479 δηλαδή 717 εκ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού

· Σε ότι αφορά το σύνολο των μη φορολογικών εσόδων (απολήψεις από ΕΕ και λοιπά μη φορολογικά έσοδα), ο στόχος σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.550 εκ. ευρώ και νέα εκτίμηση σήμερα είναι 3.993 εκ. ευρώ, δηλαδή 443 πάνω από το στόχο

· Σε ότι αφορά τις επιστροφές φόρων, η εκτίμηση σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.370 εκ. ευρώ και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 2.921 εκ.ευρώ επομένως προκύπτει εξοικονόμηση 449 εκ. ευρώ

· Παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της χρηματοοικονομικής ασφυξίας και των κεφαλαιακών ελέγχων, οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα περισσότερο από θετικό.

· Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα.

Τι έχει στα “χέρια” του – Τι θα μεταφέρει στους συνομιλητές του

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει στις συνομιλίες του και τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και τις ενδείξεις που έχει στα «χέρια του» το κυβερνητικό επιτελείο και που δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη μέσα στο 2016. Ειδικότερα τα στοιχεία δείχνουν:

· Αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής: Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση ρεκόρ τον Νοέμβριο της τάξεως του 3,3%, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη.

· Αύξηση των εξαγωγών: Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τους 11 πρώτους μήνες του 2015, οι εξαγωγές προϊόντων της χώρας έφτασαν σε καθαρή αξία 16,66 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίδοση ρεκόρ από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ.

· Ως προς την ύφεση: Σε κοινή τους έκθεση τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ εκτιμούσαν ότι για το 2015 η ύφεση θα κυμαίνονταν στο 2-4%. Τα στοιχεία του Γ’ τριμήνου που εξέδωσε η Eurostat, όμως, δείχνουν ύφεση 0.9%, πολύ μικρότερη δηλαδή από το αναμενόμενο. Τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι το 2015 θα κλείσει χωρίς ύφεση επομένως είναι βάσιμη η προσδοκία ότι το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη και μάλιστα όχι οριακή.

ΕΣΠΑ-Επενδύσεις

Την ίδια ώρα η Ελλάδα είναι πρώτη από τα 28 κράτη μέλη στην απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Η επιτυχής απορρόφηση του ΕΣΠΑ επιτρέπει

· Πλήρης εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (100%) του 2015 που ισοδυναμεί με διοχέτευση 6,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία εκ των οποίων 5 δις το τελευταίο τετράμηνο.

· Εισροή πόρων από την ΕΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ (έσοδα για τον προϋπολογισμό) για το ΕΣΠΑ 2007-2013, δηλαδή 250 εκ. ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός 2015 που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

· Πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που πέτυχε ήδη εισροή πόρων από αιτήματα πληρωμής για το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι πρωτιές

«Η πρωτιά είναι επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές επισημαίνοντας ότι

-η σημερινή κυβέρνηση είχε κληρονομήσει από την προηγούμενη υπερδέσμευση σε συμβάσεις 6 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με ένα ετήσιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

· αντιμετώπισε αυτή την κακοδιαχείριση αποτελεσματικά μέσω εξυγίανσης των προγραμμάτων, δηλαδή μέσω απένταξης έργων, μεταφοράς έργων στην νέα περίοδο, διασφάλισης πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων έργων.

· Στο κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού με τα προβλήματα ρευστότητας,η κυβέρνηση εξασφάλισε πρόσθετους πόρους μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ.

· Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και πέτυχε αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, που εξασφάλισε αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 100% για το 2007-2013 καθώς και αυξημένη προκαταβολή για το νέο ΕΣΠΑ (συνολικό όφελος 2 δισ. ευρώ).

· Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε την χώρα στην 6η θέση από τα 28 κράτη μέλη στην κατάταξη της απορρόφησης και την έφθασε στην 1η θέση.

· Είμαστε η μόνη χώρα που κατάφερε να ολοκληρώσει το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, διαδικασία απαραίτητη για την πλήρη ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων.

Στην πραγματική οικονομία θα διοχετευθούν, μέσα στο 2016, πόροι 8 δισ. ευρώ εκ των οποίων:

· 6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ. συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. Εθνικό, αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2015).

· 1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα