Τα εγκαίνια του περιπτέρου της Κίνας

Τα εγκαίνια του περιπτέρου της Κίνας
Meeting of TIF-HELEXPO Administration with the Prime Minister, Alexis Tsipras, during his presence at the inauguration of the 82nd Thessaloniki International Traid Fair (TIF), in Thessaloniki, Greece on September 9 2017. / -HELEXPO , , 82 , , 9 2017. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στις σινο-ελληνικές σχέσεις αναφέρθηκαν στις ομιλίες του, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Κινέζος πρέσβης.

Το περίπτερο της Κίνας, που είναι η τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός.

“Το γεγονός ότι η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στην 62η ΔΕΘ είναι το αποκορύφωμα μιας σχέσης που τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε και έχει πολλά ακόμα να δώσει στο μέλλον”, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις δύο επισκέψεις του στην Κίνα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ενώ στάθηκε στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι η Κίνα είναι η φετινή τιμώμενη χώρα αποτελεί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το αποκορύφωμα μιας σχέσης που “τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε και έχει πολλά να δώσει ακόμα στο μέλλον”.

Εξέφρασε την πεποίθησή του η συμμετοχή της Κίνας να σημάνει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων του επιχειρηματικού κι εμπορικού κόσμου Κίνας και Ελλάδας και την προσδοκία ότι το επόμενο διάστημα, πέρα από την ανάπτυξη των επενδύσεων θα αναπτυχθούν και διμερείς εμπορικές σχέσεις σε πολλούς τομείς και κυρίως στον τουρισμό.

Στο σημείο αυτό χαιρέτισε την έναρξη απευθείας αεροπορικών πτήσεων στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο στις 30 Σεπτεμβρίου.

¨Θα προχωρήσουμε γοργά στο μετασχηματισμό της Ελλάδας σε έναν παγκόσμιο διαμετακομιστικό, εμπορικό και ενεργειακό κόμβο” υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε τη στρατηγική σημασία της απόφασης της Κίνας να επενδύσει στο νέο δρόμο του μεταξιού, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα στη νέα φάση της οικονομικής ανάκαμψης διψάει για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την παρουσία κινεζικών επιχειρήσεων, τις οποίες καλωσόρισε στη ΔΕΘ και την Ελλάδα, ενώ ευχήθηκε η Θεσσαλονίκη, μετά τον Πειραιά να διαδραματίσει ξεχωριστό ρόλο στην σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας Κίνας και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Τόνισε, τέλος, την ανάγκη οι λαοί και οι πολιτισμοί της Ελλάδας και της Κίνας να βαδίσουν μαζί σε ένα όραμα για έναν καλύτερο κόσμο.

Ο Κινέζος πρέσβης, Zou Xiaoli,  παίρνοντας τον λόγο, είπε: “Κύριε πρωθυπουργέ, είναι μεγάλη μας χαρά που είστε εδώ. Η παρουσία σας αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις Κίνας-Ελλάδας. Σήμερα το βράδυ στα εγκαίνια θα διαβάσω την συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Κίνας. Το ότι η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα, είναι ακόμη ένα ορόσημο στις διμερείς μας σχέσεις. Μαρτυρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών. Πρόκειται να διευρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης και να προωθήσει τη συνδεσιμότητα στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο”.

Αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε για αρκετή ώρα σε περίπτερα κινεζικών εταιριών, συνοδευόμενος από Κινέζους αξιωματούχους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, ενημερώθηκε για τα προϊόντα που εκτίθενται και σε ορισμένες περιπτώσεις τού πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα.

Στην αρχή είδε ένα υπερσύγχρονο μοντέλο τρένου μεγάλης ταχύτητας, στο περίπτερο της COSCO, τού πρόσφεραν δύο κουκλάκια πάντα (είναι η μασκότ της εταιρίας) για τα παιδιά του, επισκέφθηκε περίπτερα εταιριών υψηλής τεχνολογίας, όπου του πρόσφεραν ένα κινητό τηλέφωνο, περιεργάστηκε ρομπότ που προσφέρει αντικείμενα σε ανθρώπους και δοκίμασε κινέζικο τσάι.

Επισκέφθηκε και το περίπτερο της κινεζικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ με την οποία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, όταν είχε επισκεφθεί το Πεκίνο μαζί με τον πρωθυπουργό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα