Τα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα

Τα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα
Meeting of Prokopis Pavlopoulos with Alexis Tsipras on the night of the referendum, at the Presidential Palace, in Athens, on July 5, 2015 / -, , 5 , 2015 Sooc

Να «μηδενίσει το κοντέρ» επιχειρεί πλέον ο πρωθυπουργός και να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους έχοντας ως όπλο το ισχυρό μήνυμα του δημοψηφίσματος, αλλά και μια καλή συμφωνία για το χρέος.

Βάζοντας μπροστά την εθνική συνεννόηση ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει σήμερα το πρωί στις 10 την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου, καθώς για πρώτη φορά επί πρωθυπουργίας του συγκαλεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να φανεί ενωτικός ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ξεκαθάρισε στο μήνυμά του πως η εντολή που πήρε δεν είναι για ρήξη, αλλά για συμφωνία μέσα στο ευρώ, αποφάσισε τα κινηθεί με βάση το πνεύμα της εθνικής συνεννόησης.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν μέσα από αυτή τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα μπορέσει να προκύψει μια ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης που θα μεταβεί ακόμα και στις Βρυξέλλες, όμως σε κάθε περίπτωση θα είναι μια πρώτη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει η συναίνεση των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου έτσι ώστε την Τρίτη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής να είναι παραγωγική.

Με τους αρχηγούς των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, γύρω από το ίδιο τραπέζι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να χάσει την ευκαιρία να ζητήσει από τους Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Σταύρο Θεοδωράκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Φώφη Γενημμάτα να πάρουν ξεκάθαρη θέση σε σχέση με την διαπραγμάτευση ενημερώνοντας τους αναλυτικά για τον σχεδιασμό του Μαξίμου από εδώ και πέρα.

Η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης είχε ήδη αργά χθες το βράδυ την ευκαιρία να βάλει στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν μετά το δημοψήφισμα.

Ο χρόνος κυλά γρήγορα, πλέον με την κυβέρνηση να θέλει να κλείσει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη οι Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τις Βρυξέλλες προκείμενου να προετοιμάσουν το έδαφος πριν ο Αλέξης Τσίπρας βρεθεί την Τρίτη το βράδυ ενώπιον των υπόλοιπων ηγετών της ευρωζώνης.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα έχει ως στόχο να φέρει μια βιώσιμη λύση.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες θα βασιστεί σε δυο στοιχεία:

– Στην έκθεση του ΔΝΤ που δείχνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

– Στο ισχυρό «όχι» που κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας από το δημοψήφισμα

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως «κλειδί» των εξελίξεων από εδώ και πέρα είναι το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός πέρα από τον Φρανσουά Ολάντ, χθες το βράδυ φέρεται να συζήτησε και με τον Μάριο Ντράγκι, καθώς το Δ.Σ της ΕΚΤ θα κληθεί να αποφασίσει τι θα κάνει με την παροχή της ρευστότητας μέσω του ELA.

Οι επιτελείς του Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως όσο πιο γρήγορα υπάρξει η συμφωνία τόσο συντομότερα θα έρθει η αποκατάσταση της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα με την αύξηση της ρευστότητας και την έναρξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την άρση των capital controls.

Αν και πολλοί θεώρησαν ουτοπία την υπόσχεση του πρωθυπουργού για συμφωνία μέσα σε 48 ώρες από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όμως κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη δεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να γυρίσει στην Αθήνα με άδεια χέρια.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν αυτή η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής «τραβήξει» περισσότερο από μια ημέρα, όμως χρόνος δεν υπάρχει και ο ασφυκτικός κλοιός που έχουν προκαλέσει οι κλειστές τράπεζες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον Έλληνα πρωθυπουργό να τραβήξει σε βάθος την διαπραγμάτευση.

Δυο σημαντικά ραντεβού αναμένεται να καθορίσουν την ατζέντα της σημερινής ημέρας:

– Η πρωινή τηλεδιάσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ

– Η βραδινή συνάντηση της Άνγκελας Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα