Τα ‘φώτα’ στο χρέος

Τα ‘φώτα’ στο χρέος
Press conference by Jeroen Dijsselbloem, Klaus Regling and Pierre Moscovici at the end of Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Jan. 26, 2017./ , , Eurogroup, , , 26 , 2017 SOOC

Με τη συμφωνία στο χέρι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Η κυβέρνηση αισθάνεται σιγουριά στο εσωτερικό, όμως η νέα και τελική μάχη θα δοθεί στο πεδίο του χρέους

Ικανοποίηση υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να δηλώνουν ευχαριστημένοι τόσο για το βήμα που έγινε για την ολοκλήρωση της συμφωνίας όσο και για τη μάχη των εντυπώσεων, που όπως υποστηρίζουν, κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καθόλου τυχαία, σχεδόν το σύνολο της ομιλίας του πρωθυπουργού, ήταν μια «αποδόμηση» των επιχειρημάτων της ΝΔ για τη συμφωνία, του έργου που είχε επιτελέσει ως κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά του προέδρου της ΝΔ. Από την Ηρώδου Αττικού πιστεύουν πως το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν η αξιωματική αντιπολίτευση θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και σε αυτό επένδυσε ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισθάνονται πως στη γαλάζια παράταξη είναι «στριμωγμένοι» και σε σχέση με το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, που όπως υποστηρίζουν, πλέον αποκλείονται εγκλωβίζοντας τον κ. Μητσοτάκη σε μια λανθασμένη ρητορική. Όλο το επόμενο διάστημα, όπως έγινε και με την περίπτωση του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα, από την κυβέρνηση θα αναδεικνύουν συνεχώς το γεγονός ότι η ΝΔ επέλεξε να μη στηρίξει τα αντίμετρα που ενισχύουν σημαντικά τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Μακροπρόθεσμα πιστεύουν πως είναι μια κίνηση που θα κοστίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ειδικά από το 2019 και μετά που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται.

Το βλέμμα του Μαξίμου, πλέον στρέφεται στην επόμενη ημέρα που έχει να κάνει αποκλειστικά με το ζήτημα του χρέους. Δεν είναι τυχαίο το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού πως η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα και πως «τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών». Το πεδίο δεν είναι εύκολο, όμως στο Μαξίμου πιστεύουν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ταξιδέψει αυτή τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με ένα πολύ δυνατό χαρτί στα χέρια του, που είναι η ψηφισμένη συμφωνία.

Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να είναι συνεχείς όλες τις τελευταίες ώρες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει και νέα σύγκλιση του WashingtonGroup.

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα