Τα καρφιά Μητσοτάκη για Φώφη και ΠΑΣΟΚ

Τα καρφιά Μητσοτάκη για Φώφη και ΠΑΣΟΚ

Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τη Χαριλάου Τρικούπη να διαλέξει στρατόπεδο και να συνταχθεί ανοιχτά είτε με το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ

Είναι ίσως η πρώτη φορά που με τέτοια απολυτότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα από το βήμα της βουλής έριξε χτες το γάντι στο ΠΑΣΟΚ καλώντας το να απαντήσει ευθέως αν συντάσσεται ή όχι με το ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του τελευταίου να κρατηθεί στην εξουσία.

Οι χτεσινές αναφορές του προέδρου της ΝΔ για την «πραγματική διαχωριστική γραμμή» που παρέπεμπε στο πολιτικό σκηνικό της περιόδου του δημοψηφίσματος του 2015 συνοδευόμενο από την «αποτυχία» της παρούσας κυβέρνησης και οι επισημάνσεις του ότι «κόμματα και πρόσωπα κρίνονται από το πώς τοποθετούνται απέναντί της. Ουδετερότητα δεν υφίσταται» είχε ένα και μοναδικό κατ’ ουσίαν αποδέκτη, τη Φώφη Γεννηματά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να μην αφήσει καμία αμφιβολία επ’ αυτού φορτίζοντας περαιτέρω το δίλημμα που έθεσε με τη φράση πως «σε αυτή την καθοριστική για το μέλλον του τόπου, αντιπαράθεση θα πρέπει κάθε πολιτικός, αλλά και κάθε πολίτης να επιλέξει στρατόπεδο» και δείχνοντας προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη σημείωσε ότι «αυτό αφορά ιδιαίτερα κόμματα που παραμέρισαν το πολιτικό κόστος και παρά τις διαφορές τους συνεργάστηκαν για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Στελέχη της ΝΔ προεκτείνοντας αυτές τις σκέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια ουδετερότητας. Πρέπει όλοι να πάρουν θέση πριν από τις εκλογές». Για τους καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης η βαθύτερη επιθυμία του κ. Μητσοτάκη είναι καταρχήν να κάνει ένα βήμα παραπέρα το ΠΑΣΟΚ στην κριτική του προς την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και να συνταχθεί με το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές και πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι τα στελέχη της ΝΔ θα έβλεπαν σε μια τέτοια περίπτωση αύξηση της πολιτικής πίεσης προς την κυβέρνηση και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις, ειδικά δε, αν η διαπραγμάτευση πάρει δραματικά χαρακτηριστικά και το πολιτικό κόστος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης γίνει δυσβάστακτο για τους ώμους των κυβερνητικών βουλευτών.

Ταυτόχρονα όμως πίσω από τις αναφορές αυτές του κ. Μητσοτάκη που απευθύνονται προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μάλιστα την καλούν να πάρει θέση πριν από τις επόμενες εκλογές έχουν και έναν επιπλέον στόχο. Στη ΝΔ θέλουν να κλείσουν κάθε συζήτηση για κυβερνητική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και επί της ουσίας είναι απαντητικές στη σημερινή στρατηγική που προβάλλει η κα Γεννηματά υπό το πρίσμα του διλήμματος «εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή».

Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες την στρατηγική που ήθελε τη συμπόρευση των πολιτικών δυνάμεων του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015 και απέκλειε κάθε κυβερνητική σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ. Για το Μοσχάτο, το ΠΑΣΟΚ κατά μία έννοια παραμένει ανεξάρτητη μεταβλητή του πολιτικού συστήματος και αυτό ανεξάρτητα από την ένταξη του Γιώργου Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η τελευταία εξέλιξη πάντως στη γαλάζια παράταξη εκλαμβάνεται περισσότερο ως εσωκομματικό γεγονός του ΠΑΣΟΚ αν και υπάρχει ένα σχετικά μικρό άγχος για το αν αυτό υποδηλώνει ή όχι και ευρύτερες πολιτικές προθέσεις από την πλευρά της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ως προς τις μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες του εφόσον παραστεί ανάγκη. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα