Τα προβλήματα και οι προοπτικές της Αθήνας, στη συνάντηση Τσίπρα - Καμίνη

Στιγμιότυπο από την συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στο Μέγαρο Μαξίμου,Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από την συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στο Μέγαρο Μαξίμου,Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Το προσφυγικό, οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, η διαχείριση απορριμάτων και η ανέγερση τεμένους, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Αθηναίων

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή (15/01) ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Καμίνης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για την Αθήνα και υπήρξε συζήτηση για την ανάγκη να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση με επίκεντρο την ενίσχυση του ρόλου της και την υιοθέτηση σύγχρονων τάσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης και το προσφυγικό, για το οποίο ο δήμαρχος Αθηναίων έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα αλλά με σωστή αντιμετώπιση μπορεί να έχει και πτυχές ανάπτυξης για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε τον δήμαρχο Αθηναίων για τις θεσμικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταξύ άλλων και σε σχέση με τους οικονομικούς πόρους των δήμων και τη διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, συζητήθηκαν και θέματα ειδικού ενδιαφέροντος όπως η ανέγερση τεμένους και η κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα.

«Συζητήσαμε κατά βάση για την Αθήνα. Για τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας αλλά και για τις μεγάλες προοπτικές που έχει η πόλη μας. Ουσιαστικά διατρέξαμε όλα τα μεγάλα ζητήματα, μιλήσαμε και για το προσφυγικό, μιλήσαμε και για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής στην Αθήνα και για τις προοπτικές ανάπτυξης, όπως είπα, που έχει η πόλη, και το πώς θα προχωρήσουμε με τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και μιλήσαμε επίσης και για το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως πρέπει να προχωρήσει πια, με μια μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μια ενίσχυση του ρόλου της, ακολουθώντας, έστω και καθυστερημένα η χώρα μας, τις σύγχρονες τάσεις. Νομίζω ότι ήταν μια πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση", είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό.

Στο ερώτημα αν ζήτησε κάτι από τον πρωθυπουργό, ο κ. Καμίνης είπε: «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε μια στενή επαφή».

Για το προσφυγικό, ο κ. Καμίνης είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία ήδη τα γνωρίζει και ο κ. Μουζάλας. Ότι πρέπει, δηλαδή, να αξιοποιηθεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο δήμος της Αθήνας, να εμπλακεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο ανώτερό δυνατό επίπεδο, η ΚΕΔΕ, στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα που έχει αναλάβει η Αθήνα για θέματα στέγασης προσφύγων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

«Είναι φυσικά ένα ζήτημα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, πάρα πολύ κρίσιμο και θα απασχολήσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και προσέθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. «Του έδωσα να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Αθήνας και της τοπικής αυτοδιοίκησης γενικότερα, σε αυτό το θέμα. Ότι θα πρέπει να πάμε στις τοπικές κοινωνίες και να τις πείσουμε ότι έχουν και να ωφεληθούν μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα το προσφυγικό. Εμφανίζει και πλευρές ανάπτυξης για τη χώρα», ανέφερε ο Γιώργος Καμίνης.

ADVERTISING

SHARE: