Τεστ συνοχής στη “μάχη των φύλων”

Τεστ συνοχής στη “μάχη των φύλων”
Annual Gay Pride parade in Athens, Greece on June 11, 2016. / 11 2016. Alexandros Michailidis / SOOC

Αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του προκειμένου η κυβέρνηση να περάσει το "τεστ συνοχής" της ταυτότητας φύλου εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας

Την «χρυσή τομή» μεταξύ της επιμονής στην προοδευτική ατζέντα και της διασφάλισης της κυβερνητικής σταθερότητας ψάχνει το Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».

Στο Μαξίμου επιμένουν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω και πως όποιες αλλαγές τυχόν γίνουν στο νομοσχέδιο, θα είναι ήσσονος σημασίας και, πάντως, δε θα επηρεάζουν την ουσία και το περιεχόμενό του. Άλλωστε, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην κάνει πίσω φάνηκε ήδη από την περασμένη Παρασκευή, όταν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στην Ιερά Σύνοδο που ζητούσε απόσυρση του νομοσχεδίου, διαβεβαίωναν ότι «η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από το διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Αναζητώντας συναινέσεις

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Κοντονής, αλλά και τα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αναλάβει να πάρουν πάνω τους στη Βουλή την υπεράσπιση του νομοσχεδίου, θα προβούν σήμερα και αύριο στις απαραίτητες διευκρινίσεις, ώστε να αναζητηθούν κοινοβουλευτικές συναινέσεις και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «ανταρσιών», καθώς δύο βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων (Κώστας Κατσίκης, Δημήτρης Καμμένος) αλλά και η Γεωργία Γεννιά του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν έχουν πειστεί να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Την αναζήτηση συναινέσεων δια… των διευκρινίσεων επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου προανήγγειλε, άλλωστε, ήδη από χθες, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Σε κάθε περίπτωση, θα έχει μεγάλη σημασία η επί της ουσίας συζήτηση που θα γίνει, θα φωτιστούν κάποιες πλευρές που βρίσκονται στο πεδίο του επίδικου, θα υπάρξουν πολιτικές συναινέσεις», προέβλεψε ο κ. Βούτσης, μιλώντας στον «Αθήνα 984».

«Δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης»

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου επιδιώκει να μετατρέψει σε «μπούμερανγκ» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη την στάση που υιοθέτησε από την περασμένη εβδομάδα η ΝΔ ότι δε θα ψηφίσει τίποτα αν δεν επιβεβαιώνεται πρώτα η δεδηλωμένη. Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, παίρνοντας τον λόγο στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ταυτοχρόνως, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει το παράδειγμά του και ο Πάνος Καμμένος, ώστε οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να δείξουν ότι το μέτωπό τους παραμένει αρραγές –εξ ου και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, άλλωστε, υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πάντως, η υπεράσπιση του νομοσχεδίου και από τους δύο αρχηγούς δε θα στέλνει μόνο στις αντίπαλες πτέρυγες του Κοινοβουλίου μήνυμα συνοχής για την κυβερνητική πλειοψηφία. Την ίδια στιγμή, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα αποστείλουν και ένα ηχηρό μήνυμα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που μαδούν τη μαργαρίτα κατά πόσον θα ψηφίσουν ή όχι το εν λόγω νομοσχέδιο. Όπως και να ‘χει, κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως, αφ’ ης στιγμής το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί στην Επιτροπή και, εν πάση περιπτώσει «δεν είναι και ο προϋπολογισμός του κράτους» -όπως παρατηρεί ανώτατη κυβερνητική πηγή, θέμα δεδηλωμένης δεν τίθεται. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως δεν τίθεται και ζήτημα διαγραφών, αν τυχόν υπάρξουν διαφοροποιήσεις, παρότι κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι «στο τέλος της μέρας θα φανεί ότι πρόβλημα έχουν οι άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, αλλά όχι η συμπολίτευση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα