Τι ανησυχεί τη Νέα Δημοκρατία

Τι ανησυχεί τη Νέα Δημοκρατία

Το εκλογικό σενάριο χωρίς να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είναι ο μεγάλος φόβος του Μοσχάτου αν και ο Μητσοτάκης δηλώνει πως η ΝΔ δεν θα φοβηθεί να αναλάβει τις ευθύνες της

Δεύτερες σκέψεις τριγυρίζουν στο μυαλό των επιτελών του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον απόηχο των τελευταίων κινήσεων του πρωθυπουργού. Ο μεγάλος φόβος του Μοσχάτου είναι μια εξ ανάγκης αποχώρηση από την εξουσία του Αλέξη Τσίπρα πριν ολοκληρώσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να πετάξει την «καυτή πατάτα» στη Ν.Δ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους όρους που έχουν διαμορφωθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ανατρέπει όλα τα δεδομένα πάνω στα οποία στηριζόταν η πρόταση της Ν.Δ. στο πλαίσιο της «συμφωνίας αλήθειας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε αυτό το σενάριο κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή το Σάββατο, ρωτώντας τον κ. Τσίπρα «αν έχετε άλλο σχέδιο στο μυαλό σας. Να αποδράσετε από την εξουσία πάνω σε ένα κρεσέντο παροχών, δρομολογώντας μια τεχνητή σύγκρουση με τους πιστωτές μας και να φορτώσετε το λογαριασμό στους επόμενους».

Αν και η κυρίαρχη άποψη στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι πως το σενάριο των εκλογών είναι πάνω στο τραπέζι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι εκ των συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τοποθετούν ακόμα και στις αρχές του 2017, εντούτοις δεν έχουν απάντηση στο ερώτημα αν σε αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα προτιμήσει να κλείσει την αξιολόγηση πριν ή μετά από ένα τέτοιο εκλογικό σενάριο.

Μάλιστα τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για τη Ν.Δ., καθώς με τη στάση της έχει δεσμευτεί για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, κάτι που με τις παρούσες συνθήκες μεταθέτει όλες τις άλλες δεσμεύσεις της για φοροελαφρύνσεις στο μέλλον, στο βαθμό που δεν τις ανατρέπει πλήρως.

Πάντως, σ’ αυτή την περίπτωση, στη Ν.Δ. κάνουν λόγο για ετοιμότητα από πλευράς τους με ένα πρόγραμμα «εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που θα παρουσιάσουν στους δανειστές για να διαπραγματευτούν βελτίωση των προς επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ν.Δ. «είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της» χωρίς να τις φοβάται, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές και πολιτική αλλαγή.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ουσιαστικά έψεξε τον Αλέξη Τσίπρα από καθαρά οικονομική άποψη για την κίνησή του να εξαγγείλει εφάπαξ βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους από το περίσσευμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, διότι -σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- «θυσιάζει τις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού στο βωμό ενός εφήμερου επικοινωνιακού πυροτεχνήματος» και ο πρωθυπουργός «προτιμά να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος παρά μακροπρόθεσμα χρήσιμος».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία

ADVERTISING

SHARE: