Τι ελπίζει το Μαξίμου για τους «δύο» από την ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα

Τι ελπίζει το Μαξίμου για τους «δύο» από την ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου στην οδό Ηρώδου Αττικού Eurokinissi

Την αντίδραση Ερντογάν στο μήνυμα Τσίπρα που θα του μεταφέρει το ηγετικό δίδυμο της Ε.Ε., Γιούνκερ και Τουσκ, αναμένουν στην κυβέρνηση.

Αυξημένες προσδοκίες, αλλά… χωρίς ψευδαισθήσεις διατηρεί το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με τη σημερινή ευρωτουρκική συνάντηση κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας, καθώς αυτή διεξάγεται στη σκιά της «ομηρείας» των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, αλλά και στον απόηχο του ηχηρού μηνύματος που έστειλαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Άγκυρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

Ούτως ή άλλως, όπως κατέστη σαφές από όλες τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τα τελευταία 24ωρα, η κυβέρνηση σηκώνει σταδιακά τους τόνους έναντι της Τουρκίας σε σχέση με τους δύο κρατούμενους στρατιωτικούς, καθώς είναι προφανές πως έπειτα από 25 ημέρες προφυλάκισης, η υπόθεση εκφεύγει των διαστάσεων του «συνήθους μεθοριακού περιστατικού».

Το «τετ α τετ» με Ερντογάν

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα στη σημερινή συνάντηση θα είναι το μήνυμα που έχουν επιφορτιστεί να στείλουν στον τούρκο πρόεδρο ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση σήμερα το απόγευμα με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα, ενώ κατά τις 10 το βράδυ έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Αλέξης Τσίπρας, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, έχει πει δημοσίως ότι έχει «εξουσιοδοτήσει» τους δύο ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους να μεταβιβάσουν στον Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα δυσφορίας όλης της Ε.Ε. για την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών –και έχει λάβει σαφείς δεσμεύσεις πως θα το κάνει.

Άλλωστε, και στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, παραδέχθηκε πως στη Σύνοδο Κορυφής διεξήχθη «πολύ μεγάλη συζήτηση» για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την τουρκική προκλητικότητα. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο ίδιος, μαζί με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη παρουσίασαν στους Ευρωπαίους ηγέτες την «κλιμάκωση» της συμπεριφοράς της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ έπειτα από ένα γερό διπλωματικό πόκερ για γερά νεύρα στο τραπέζι της Συνόδου με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα, στις διατυπώσεις του κειμένου των συμπερασμάτων προστέθηκε η ονομαστική αναφορά στους δύο έλληνες στρατιωτικούς.

Αμέσως μετά, μιλώντας στα ελληνικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για «ποιοτική αλλαγή» στην συμπεριφορά της Τουρκίας», λέγοντας ότι αυτή «πρέπει να μας ανησυχήσει».

Ανατολίτικο παζάρι

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η Αθήνα έχει πολλά να περιμένει από την σημερινή συνάντηση στην Βάρνα πέραν του θέματος των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Στο Μαξίμου είναι έτοιμοι για ένα διπλωματικό παζάρι υψηλού βαθμού δυσκολίας, καθώς όσο οι Γιούνκερ-Τουσκ θα θέτουν την κράτηση των δύο ελλήνων, αλλά και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, τόσο ο τούρκος πρόεδρος θα θέτει τα θέματα δικής του προτεραιότητας, όπως τα περίφημα κονδύλια που διαρκώς ζητεί η Τουρκία για το προσφυγικό, αλλά και εν γένει η επικαιροποίηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών. Με δεδομένη, μάλιστα, την «δεξιά στροφή» αρκετών χωρών της Ευρώπης, το τελευταίο που θα ήθελαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα ήταν να ξεκινήσει εκ νέου η «φαγωμάρα» μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. για το προσφυγικό –κάτι που καθιστά την Ευρώπη «ανοιχτή» στο ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα