Τι έβγαλαν οι κάλπες του συνεδρίου της ΝΔ

Τι έβγαλαν οι κάλπες του συνεδρίου της ΝΔ
11ο τακτικό εθνικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI) Eurokinissi

Οι απαντήσεις των συνέδρων στα διλήμματα πολιτικής που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπέρ των «τολμηρών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για την οριστική έξοδο από την κρίση και την οικονομική και θεσμική αναδιοργάνωσή της» τάχθηκαν οι σύνεδροι του 11ου συνεδρίου της ΝΔ με βάση τα αποτελέσματα που έβγαλαν οι κάλπες στη μυστική ψηφοφορία για τα 15 ερωτήματα-πολιτικά διλήμματα που έθεσε η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα τα 2/3 των συνέδρων ψήφισαν υπέρ του περάσματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δήμους. Το ίδιο ποσοστό τάχθηκε υπέρ της σύστασης αντί της επιβολής προστίμου στην περίπτωση που μια νέα επιχείρηση εντοπιστεί για πρώτη φορά να παραβιάζει την ασφαλιστική νομοθεσία καθώς και υπέρ της δυνατότητας εισόδου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον τομέα της υποχρεωτικής ασφάλισης (σύνταξη και υγεία) κατόπιν επιλογής του νέου εργαζομένου. Κατά τα άλλα με συντριπτικά ποσοστά (τα ¾) το σώμα του συνεδρίου τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα στην πρόσληψη διευθυντικών στελεχών του δημοσίου, ενώ οι 6/10 ψήφισαν να μετρούν λιγότερο τα χρόνια προϋπηρεσίας στις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων. Οι 9/10 τάσσονται υπέρ της παραχώρησης της αποκομιδής των σκουπιδιών στους ιδιώτες.

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης της ΝΔ το συνέδριο τάχθηκε επίσης με σαφή και ισχυρότατη πλειοψηφία (65,3%) για αλλαγές στη φορολογία στην κατεύθυνση ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα πρέπει να εστιάζει στην εισαγωγή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που θα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Επιβεβαιώθηκε ακόμη – με το συντριπτικό ποσοστό του 94,6% – ότι «η πάταξη της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια και στις άλλες εστίες ανομίας οφείλει να είναι κεντρική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία». Ξεχωρίζει ακόμη η ομόθυμη υποστήριξη του αιτήματος για αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και τέλος σε ότι αφορά την εκλογή προέδρου της ΝΔ με ποσοστό που υπερβαίνει το 80% λέει πως «εάν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συναινετικό τρόπο, ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό χωρίς να προκαλείται διάλυση της Βουλής και εθνικές εκλογές».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των απαντήσεων ανά ερώτημα:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα