Τι σημαίνει η 'κομματική πειθαρχία' για τον ΣΥΡΙΖΑ

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ//  .(EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ// .(EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) EUROKINISSI

Η 'κομματική πειθαρχία' που έβαλε στο τραπέζι ο Νίκος Παππάς είχε διττή ερμηνεία στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιο αισιόδοξοι θεώρησαν πως ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού προοικονομεί την επίτευξη συμφωνίας. Άλλοι πάλι είδαν ότι η επόμενη ημέρα από το τέλος των διαβουλεύσεων δεν θα είναι και τόσο απλή

Τη στιγμή που ακόμα και ένα από τα πιο έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Νίκος Βούτσης, μιλούν για μια συμφωνία «έντιμη, καθαρή, διαυγή, αλλά αρκετά επώδυνη», καταλαβαίνει κανείς πως η «κομματική πειθαρχία» που μπήκε από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού καθόλου τυχαία δεν ήταν.

Ο Νίκος Παππάς, γνωρίζοντας πολύ καλά τις εσωκομματικές ισορροπίες, ήρθε να προειδοποιήσει τους βουλευτές του κόμματος, τη στιγμή που όλο το προηγούμενο διάστημα τα στελέχη ξεκαθάριζαν πως οι διαγραφές είναι μακριά από την «κουλτούρα» της αριστεράς.

«Κομματική πειθαρχία όχι με την κλασική έννοια, αλλά ο καθένας να αναλογιστεί την ευθύνη του», ήταν η ερμηνεία που έδινε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο NEWS 247 και απαντώντας στο ερώτημα αν το καταστατικό του κόμματος προβλέπει διαγραφές.

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

Το σχέδιο λειτουργίας του κόμματος που ψηφίστηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2013, αφήνει, πάντως ένα μικρό παραθυράκι για τα μέλη του κόμματος που «δρουν αντίθετα και παραβιάζουν το καταστατικό και τις αρχές του». Όπως αναφέρεται «για περίπτωση μέλους της Κεντρικής Επιτροπής απαιτείται έγκριση από το συγκεκριμένο όργανο με αυξημένη πλειοψηφία 3/5».

Η «συμπεριφορά» των βουλευτών

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι η συμπεριφορά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή. Για πολλές περιπτώσεις βουλευτών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απρόβλεπτη.

Μπορεί οι «προεδρικοί» να υποστηρίζουν πως η συμφωνία θα μπορέσει να περάσει από την Κοινοβουλευτική ομάδα, όμως γνωρίζουν καλά πως αυτό που θα παίξει τον τελικό ρόλο είναι όχι μόνο ο αριθμός των απωλειών, αλλά και τα πρόσωπα που θα επιλέξουν να καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Βαρόμετρο θα αποτελέσει η στάση των υπουργών που ανήκουν στην Αριστερή πτέρυγα του κόμματος, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Κώστας Ήσυχος, ο Δημήτρης Στρατούλης, αλλά και ο Κώστας Χουντής. Όπως επίσης η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αλλά και ο ένας από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

Κανείς δεν μπορεί να βγάλει έξω από τον κάδρο την τελικά απόφαση που θα πάρει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το πρώτο crash test για την συμφωνία, όπου θα αποτυπωθούν οι συσχετισμοί και οι ενστάσεις, θα έρθει από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, θα κληθεί να γνωμοδοτήσει υπέρ ή κατά αυτής. Μπορεί η ψηφοφορία που θα γίνει στο τέλος να είναι μια τυπική διαδικασία, όμως εν πολλοίς θα είναι ένα πρώτο δείγμα για το τι θα γίνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαριθμώντας κανείς τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, της επικριτικής πλέον ΚΟΕ, του κόκκινου δικτύου, της ΔΕΑ, αλλά και των απρόβλεπτων βουλευτών που με τις δηλώσεις τους «πονοκεφαλιάζουν» το Μέγαρο Μαξίμου, βλέπει ότι περισσότεροι από 30 βουλευτές θα απασχολήσουν το κόμμα μόλις Αθήνα και Βρυξέλλες δώσουν τα χέρια.

Ετερογενής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η ομάδα της πλειοψηφίας που στηρίζει τον πρωθυπουργό με την «Πλατφόρμα 2010», την «Ενωτική Κίνηση», τους «53», αλλά και τους προερχόμενους από τον «σοσιαλιστικό χώρο» να καταγράφουν τις δικές τους σκέψεις μέσα από συνεχείς συναντήσεις το τελευταίο διάστημα.

Ο κώδικας δεοντολογίας

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και ο Κώδικας Δεοντολογίας, τον οποίο έχουν υπογράψει όλα τα στελέχη του κόμματος προεκλογικά και στον οποίο αναφέρεται, πως «οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους / στις ίδιους/ες.»

Το «πάθημα» του Πέτρου Τατσόπουλου είχε γίνει «μάθημα» για το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τον περασμένο Ιανουάριο είχε θέσει αυστηρούς ηθικούς κανόνες για όσους θέλουν να καταλάβουν μια έδρα στη Βουλή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ADVERTISING

SHARE: