Τι συζήτησαν Σαμαράς, Μέρκελ, Χαρδούβελης στις Βρυξέλλες

Τι συζήτησαν Σαμαράς, Μέρκελ, Χαρδούβελης στις Βρυξέλλες
ΒΕΛΓΙΟ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, το Βερολίνο και η τρόικα ενδιαφέρονται για την τήρηση του προϋπολογισμού. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

Χαρακτήρα προετοιμασίας του εδάφους εν όψει της διαπραγμάτευσης του Σεπεμβρίου είχε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στις Βρυξέλλες.

Καθώς η Σύνοδος Κορυφής καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω των πυρετωδών διαβουλεύσεων για τη διαδοχή της “υπουργού Εξωτερικών” της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν ‘Αστον, ο κ.Σαμαράς βρήκε την ευκαιρία να δει -εκτός προγράμματος- την κ.Μέρκελ, να της συστήσει καταρχήν το νέο υπουργό Οικονομικών και κυρίως να της παρουσιάσει μία αισιόδοξη εικόνα για την ελληνική οικονομία.

Ο κ.Σαμαράς επισήμανε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, στην έξοδο στις αγορές, στην αναμενόμενη άνοδο του ΑΕΠ μετά από έξι χρόνια, τα θετικά σημάδια στον τουρισμό και τις επαφές με την Κίνα. Δεν αναφέρθηκε ευθέως στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις το Σεπτέμβριο, ωστόσο συνεργάτες του σημείωναν πως στόχος ήταν ακριβώς να καλλιεργηθεί ένα θετικό κλίμα, ώστε στον κατάλληλο χρόνο να τεθεί και το ζήτημα φορολογικών μειώσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κ.Μέρκελ αναγνώρισε πως τα στοιχεία που της παρουσίασαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είναι ενθαρρυντικά. Εστίασε όμως στην απαρέγκλιτη πορεία τήρησης του προϋπολογισμού, όπως είχε κάνει νωρίτερα κατά την τελευταία συνάντηση στην Αθήνα η τρόικα. Γεγονός που δείχνει, πως και το Βερολίνο από την πλευρά του χαράσσει τη δική του στρατηγική και δεν επιθυμεί καμία ουσιαστική παρέκκλιση από τη σημερινή σταθερή δημοσιονομική τροχιά, αλλά και ποια είναι τα πραγματικά περιθώρια μίας πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Για την τρόικα άλλωστε, η συζήτηση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης όπως επιθυμεί η Αθήνα, πηγαίνει “πακέτο” με τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η κ. Μέρκελ, έχοντας προσφάτως ταξιδέψει και η ίδια στην Κίνα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επαφές Αθήνας- Πεκίνου, λέγοντας χαρακτηριστικά στον κ.Σαμαρά: “Βλέπω ότι έχετε πάρει το δρόμο του μεταξιού”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα