Τι θα ψηφίσει η ΝΔ για την ταυτότητα φύλου

Τι θα ψηφίσει η ΝΔ για την ταυτότητα φύλου
Opening of the new headquarters of conservative New Democracy opposition party on Pireos Street in Moschato on Oct. 4, 2016 / 4 , 2016 sooc

Τι θα περιλαμβάνει η -κατά πάσα πιθανότητα- τροπολογία που θα καταθέσει στη βουλή. Σε ποια σημεία διαφωνεί με το κυβερνητικό νομοσχέδιο. τι θα ζητήσει από την κυβέρνηση και γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται στην επιβολή κομματικής πειθαρχίας

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ σχετικά με το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να κάνει ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς τόσο ως προς το να φανεί συνεπής με την συμφωνία της ΝΔ επί της αρχής του θέματος αλλά ταυτόχρονα να μην επιτρέψει να εκφραστεί ο διχασμός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής καθώς είναι σφοδρές και κάθετες οι αντιδράσεις από πλειάδα βουλευτών της ΝΔ που δεν θέλουν να ψηφίσουν υπέρ της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Οι πληροφορίες θέλουν σήμερα να οριστικοποιείται η τελική στάση της ΝΔ και σύμφωνα με όλα τα ως τώρα δεδομένα το πιθανότερο σενάριο πάνω στο οποίο κινούνται οι διεργασίες στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι η κατάθεση τροπολογίας που θα περιέχει την ολοκληρωμένη πρόταση της ΝΔ και θα ζητά ουσιαστικά από την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει από τις αρχικές πρόνοιες του σχεδίου νόμου. Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ τάσσεται υπέρ του δικαιώματος αλλαγής φύλου μετά τη συμπλήρωση των 18 και όχι στα 15, θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μια φορά και σ’ αυτή την κατεύθυνση απαιτεί ειδική ιατρική και ψυχιατρική γνωμάτευση και όχι μια απλή βεβαίωση του ενδιαφερόμενου, ενώ ζητά ρητή διατύπωση ότι δεν θα υπάρχει δικαίωμα υιοθεσίας ή γάμου.

Όπως εξηγούσαν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ είτε η κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα προσέλθει στις θέσεις της, οπότε η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα να ψηφίσει υπέρ, είτε η κυβέρνηση θα το απορρίψει οπότε η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Όπως πρόσθεταν οι ίδιες πηγές από τη στιγμή που η ΝΔ θα καταθέσει δική της πρόταση είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση θεωρούν δεδομένο ότι θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία στη βουλή, ώστε η ΝΔ να μην εμφανίσει την εικόνα που είχε η κοινοβουλευτική ομάδα με την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να τα αποσαφηνίσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς θα παρέμβει και θα πάρει το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί σε ποια φάση της συζήτησης θα παρέμβει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε ακόμα και πότε ακριβώς θα κατατεθεί στη βουλή η πρόταση της ΝΔ. Σύμφωνα με γαλάζια στελέχη αναμένεται ένα «πινγκ πονγκ» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προϊδεάζοντας για μια επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος με πάρα πολλούς ελιγμούς.

Το βέβαιο είναι ότι στη ΝΔ ευελπιστούν ότι η κατάθεση πρότασης από τη ΝΔ στην περίπτωση άρνησης από πλευράς κυβέρνησης θα λειτουργήσει ως μια οδός διαφυγής για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε από τη μια να καταψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς να έχει ρωγμές στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής της ομάδας αλλά από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θα έχουν καλυφθεί πολιτικά ότι εκφράστηκαν θετικά υπέρ της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου θέτοντας τους αυστηρά επιστημονικούς όρους και προϋποθέσεις για να συμφωνήσουν σε μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα