Τηλεοπτικές άδειες, οικονομία και στο βάθος Ερντογάν

Τηλεοπτικές άδειες, οικονομία και στο βάθος Ερντογάν
Alexis Tsipras meets Cypriot President Nikos Anastasiadis at Maximos Mansion, in Athens, on Sept. 9, 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

Οικονομία, τηλεοπτικές άδειες και ΚΥΣΕΑ περιέχει η σημερινή «ατζέντα» του Μεγάρου Μαξίμου με την αγωνία να κορυφώνεται για την τελική απόφαση του ΣτΕ

Αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο θα κληθεί να κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες στο σύνολό του.

Κυβερνητικά στελέχη αισθάνονταν σίγουρα για το γεγονός ότι το πλαίσιο που δημιουργήθηκε είναι νομικά κατοχυρωμένο και έβλεπαν ότι η σημερινή απόφαση μπορεί να αποτελέσει την λύση του «γόρδιου δεσμού» και την «απελευθέρωση» της κυβέρνησης από το στενό μαρκάρισμα της Ν.Δ.  Εκτιμούσαν μάλιστα πως μια θετική απόφαση θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει κάνει «σημαία» το συγκεκριμένο ζήτημα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το χρέος στο προσκήνιο

Την ίδια στιγμή στο πεδίο της οικονομίας παγιδευμένη στο «παιχνίδι δύναμης» ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον βρίσκεται η Αθήνα που θέλει να απομακρύνει το ενδεχόμενο να μείνει και χωρίς ρύθμιση στο θέμα του χρέους, αλλά και να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δανειοδότησης.

Η κατάσταση στην Καγκελαρία φαίνεται πως έχει γίνει ιδιαιτέρως ασφυκτική με την Bild να κάνει λόγο για ασφυκτικές πιέσεις συντηρητικών βουλευτών προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που φτάνουν μέχρι και αιτήματα για νέα ψηφοφορία για το τρίτο πακέτο στήριξης.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής, πως σε περίπτωση που το Ταμείο δεν αποφανθεί μέχρι τα τέλη του έτους «θα πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και να παγώσει άμεσα κάθε καταβολή δόσεων προς την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξηγούσε ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους δεν μπορούν να έρθουν επενδύσεις και ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα υπάρχει συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Το χρέος είναι σημαντικό θέμα για την ελληνική οικονομία, αλλά εμείς δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα εργασιακά, όπως δεν θυσιάσαμε τα ασφαλιστικά», δήλωσε με τη σειρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον ΣΚΑΪ.

Η συζήτηση για το χρέος φαίνεται πως θα ξεκινήσει μετά την 2η αξιολόγηση και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη. Η Αθήνα στο EWG διαβεβαίωσε ότι και τα 15 προαπαιτούμενα της υποδόσης θα είναι έτοιμα έως το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Όπως παραδέχτηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση του με τον Κλάους Ρέγκλινγκ παραμένουν ανοιχτά τουλάχιστον 3 ζητήματα, με τα μηνύματα, όμως για την εκταμίευση της υποδόσης να είναι θετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε εκκρεμότητα βρίσκονται ο διαγωνισμός για την Εγνατία οδό, οι διοικήσεις των τραπεζών, το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΥΠΑ, το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ και τα μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου και η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις επαφές του στο εξωτερικό.

Νέες απειλές Ερντογάν

Το μεσημέρι θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ με θέμα την τοποθέτηση νέου αρχηγού στο Πυροσβεστικό σώμα με το Μαξίμου, αλλά και τον πρωθυπουργό να έχει στραμμένο το βλέμμα και στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ουσιαστικά την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.
 

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα