Την Τρίτη ψηφίζεται το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

Την Τρίτη ψηφίζεται το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο
Συζήτηση και λήψη απόφασης στην Ολομέλεια της Βουλής για αίτηση άρσης ασυλίας βουλευτών, την παρασκευή 12 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Με ευρύτατη συναίνεση ψηφίζεται την Τρίτη το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το "κατεπείγον"

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών. Η επιλογή της κυβέρνησης, ωστόσο, να το εισάγει προς ψήφιση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί, εκτός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και από την ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, καθώς τα κόμματα αυτά υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. (Η Χ.Α. επιφυλάχθηκε και το ΚΚΕ δήλωσε “παρών”).

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, για μεγάλη καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου, παραδέχθηκε πως “είναι απαράδεκτο ότι φτάσαμε καθυστερημένα και με ανοιχτές φορολογικές δηλώσεις”, όμως, τόνισε, πως το νομοσχέδιο αυτό, περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις, για την άρση (έστω και την ύστατη ώρα) “ακραίων αδικιών του φορολογικού συστήματος”. Σε κάθε περίπτωση, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ικανοποιημένη για το γεγονός ότι έρχονται βελτιωτικές ρυθμίσεις οι οποίες ήταν στον κυβερνητικό προγραμματισμό την επόμενη χρονιά, επικαλούμενη ως τέτοια παραδείγματα τις βελτιωτικές διατάξεις για:

– την απαλλαγή των αγροτών από την υποχρέωση καταβολής φόρου για δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων και

 – την φορολογική ελάφρυνση σε περιστασιακώς και ευκαιριακώς απασχολούμενους, οι οποίοι δεν έκαναν έναρξη εργασιών και δεν τηρούν βιβλία.

Επιπροσθέτως, η κ. Βαλαβάνη, εξήγησε πως επέρχονται αλλαγές μόνον σε ακραίες περιπτώσεις του φορολογικού συστήματος, αιτιολογώντας πως αν άλλαζε ο πυρήνας θα κατέρρεε το σύστημα και δεν θα εισέρρεαν έσοδα, αν από την άλλη πλευρά δεν θίγονταν οι ακραίες περιπτώσεις “θα τσακίζονταν ο κόσμος”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι και η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ αναγνώρισαν τις θετικές ρυθμίσεις, επέκριναν την κυβέρνηση για την κατ’ εξακολούθηση εισαγωγή νομοθετημάτων με τον τρόπο, τον οποίο ως αντιπολίτευση κατήγγειλε με δριμύτητα και παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές της δεσμεύσεις. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος, του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, της ΧΑ Γιώργος Γαλέος, του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής και του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη νομοθετική τακτική και υπενθύμισαν τις σφοδρές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευσης, όταν επιλεγόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση νομοθετικές διαδικασίες “εξπρές”. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής καταλόγισε, επίσης, προχειρότητα εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών επιδεικνύοντας το “κενό” παράρτημα της “έκθεσης συνεπειών” του νομοσχεδίου.

“Θεωρώ ότι καλώς φωνάζαμε για τα κατεπείγοντα που έρχονταν σε “τούβλα” χιλίων σελίδων. Το σημερινό νομοσχέδιο είναι έξι άρθρων. Κάνω την αυτοκριτική μου, αλλά υπάρχει διαφορά από το παρελθόν”, είπε από την πλευρά της η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου και ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, υποστήριξαν την αναγκαιότητα κατεπείγουσας ρύθμισης των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο νομοθέτημα, επικαλούμενοι και τις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος. Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, αιτιολόγησε σχετικώς: “Είμαστε αναγκασμένοι να το φέρουμε ως κατεπείγον, δεν έχουμε χούι όπως οι προηγούμενοι”, δεσμευόμενος πως “αν καταλήξουμε σε συμφωνία θα αλλάξει ο τρόπος νομοθέτησης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα