Το δίλημμα της ΝΔ ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή

Το δίλημμα της ΝΔ ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή

Πώς θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία στην ψηφοφορία για τα μέτρα στήριξης. Τι λένε για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα και την κόντρα Τσίπρα με ΔΝΤ Χατζηδάκης και Αυγενάκης

Σήμερα το πρωί αναμένεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τη στάση της ΝΔ στην ονομαστική ψηφοφορία για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Αν και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει την ψήφιση των εξαγγελιών Τσίπρα εντούτοις η τροπή που πήραν τα πράγματα μετά το βέτο του ESM και του Βερολίνου οδήγησαν τη ΝΔ σε δεύτερες σκέψεις καθώς διακυβεύεται η πορεία της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Αυτό ακριβώς είναι και το δίλημμα που καλείται να λύσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μια βρίσκεται αντιμέτωπος με την κριτική του Μαξίμου ότι τυχόν άρνησή του να στηρίξει τις εξαγγελίες Τσίπρα τον καθιστούν εχθρό των συνταξιούχων και σύμμαχο των δανειστών, ενώ τυχόν στήριξη των κυβερνητικών μέτρων μπορούν να καταστήσουν συνένοχη και τη ΝΔ σε μια περαιτέρω εμπλοκή της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χτεσινού απογεύματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΕΛΚ είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, διαρκείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με συνεργάτες του στην Αθήνα και τα βασικά στελέχη της ΝΔ προκειμένου να ζητήσει την άποψή τους υπό το φως των νέων δεδομένων, ώστε να λάβει τις τελικές του αποφάσεις ανάμεσα σε τρεις επιλογές.

Είτε την ψήφιση των συγκεκριμένων μέτρων με την όποια κριτική για την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, είτε την καταψήφισή τους στο όνομα του να μην παγώσουν οι ρυθμίσεις για το χρέος και να ολοκληρωθεί ομαλά η δεύτερη αξιολόγηση, είτε την αποχή ή το παρών για να αποφύγει να μπει στη διελκυστίνδα που θέλει να βάλει τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση.

Στις προκλήσεις του Μαξίμου η ΝΔ επέλεξε καταρχήν να απαντήσει κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ακολουθεί επικίνδυνη, αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική διαπραγματευτική πολιτική καθώς όπως σημείωνε το Μοσχάτο τώρα αποδεικνύεται ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα έγιναν εν αγνοία των δανειστών.

Το ΔΝΤ το θέλει η Γερμανία στο ελληνικό πρόγραμμα

Την ίδια στιγμή η ΝΔ αν και επισήμως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το αν θέλει το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που άλλωστε ούτε η κυβέρνηση το έχει ξεκαθαρίσει από την πλευρά της, εντούτοις χτες έγιναν δύο τοποθετήσεις που κλίνουν προς την άποψη ότι θέλοντας ή μη η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να δεχτεί την παραμονή του ΔΝΤ.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «το μέλλον της Ευρώπης»  τόνισε χαρακτηριστικά ότι «βλέπουμε την κυβέρνηση να επιτίθεται στο ΔΝΤ. Ακόμα και να φύγει, όμως, αύριο το ΔΝΤ, αυτό που θα μας μείνει είναι το πλεόνασμα 3,5%. Αν, λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες φύγει το ΔΝΤ, δηλαδή με τη βαριά, κληρονομιά του 3,5% ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση θα το πανηγυρίσει άραγε;».

Από τη μεριά του ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Παραπολιτικά 90,1) ερωτηθείς, εάν θα πρέπει να συμμετάσχει ή όχι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα απάντησε πως είναι «εξαιρετικά δύσκολο να φύγει το Ταμείο» προσθέτοντας ότι «δεν λέω ότι συμφωνούμε με τις θέσεις του ΔΝΤ. Μου φαίνεται όμως, δύσκολο να φύγει, λόγω της θέσης που έχει εκφράσει η Γερμανία». Αναφορικά δε, με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, ο γραμματέας της ΝΔ τόνισε πως «το θέμα δεν είναι στο ΔΝΤ. H κυβέρνηση βάζει στο κάδρο το ΔΝΤ, απλά για να έχει κάποιους εχθρούς να χτυπάει» και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «δημιουργεί αντιπάλους, τους κακούς δανειστές και παίζει ένα παιχνίδι καθυστερήσεων σαν να είμαστε εμείς οι άνετοι και οι άλλοι οι αγχωμένοι».

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές εβδομάδες και ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ λόγω των απόψεων του ταμείου για μικρότερους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι στο θέμα των μέτρων είναι πιο σκληρό από τους Ευρωπαίους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα