To ερωτηματικό της ΝΔ για τις εκλογές

To ερωτηματικό της ΝΔ για τις εκλογές
Συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.. στη Βουλή, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Όλο το παρασκήνιο και η συζήτηση στην Εκτελεστική επιτροπή του κόμματος. Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Την Τετάρτη ετοιμάζει σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

Το ερώτημα πότε θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας το δρόμο προς τις κάλπες προβληματίζει τα στελέχη της ΝΔ και μάλιστα δεν χάνουν την ευκαιρία να τονίζουν πως παρά το γεγονός ότι η ΝΔ ζητάει εκλογές εντούτοις θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να μην αιφνιδιαστεί  από την κυβέρνηση. Γύρω απ’ αυτούς τους άξονες περιστράφηκε κατά πληροφορίες και η συζήτηση χτες μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής κάνοντας αποτίμηση των πολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες για πρώτη φορά υπήρξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ που μέχρι πρότινος είχαν διαφορετική εκτίμηση για τις εκλογικές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε αντίθεση με τον Κωστή Χατζηδάκη επέμεινε πως δεν θα γίνουν εκλογές άμεσα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ωστόσο φέρεται να είπε πως οι πληροφορίες του δείχνουν προετοιμασία της κυβέρνησης για πρόωρη προσφυγή σε εκλογές. Από την άλλη είναι πάγια η άποψη του κ. Χατζηδάκη πως και να θέλει η κυβέρνηση να κρατηθεί στην εξουσία δεν θα αντέξει τελικά.

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα στελέχη της ΝΔ διέβλεψε πολύ μεγάλη απόσταση ανάμεσα σ’ αυτά που ζητούν οι δανειστές και σ’ αυτά που είναι διατεθειμένη να δώσει η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση και ως εκ τούτου εκτίμησε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση.

Στο Μοσχάτο η εκτίμηση που είχε η ηγετική ομάδα ήταν πως πιθανόν ο Αλέξης Τσίπρας να ήθελε τις εκλογές άμεσα προκειμένου να γίνουν με λίστα καθώς πιστεύουν ότι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας προεκλογικής περιόδου με το σταυρό προτίμησης εξαιτίας της μεγάλης δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις που δεν βλέπουν εκλογές πριν από το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούνιο συνδέοντας τη συγκεκριμένη περίοδο με την ημερομηνία παραγραφής τυχόν ποινικών ευθυνών σε περίπτωση προκαταρκτικής διερεύνησης για τις επιπτώσεις της διαπραγμάτευσης του πρώτης περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια άποψη εξέφρασε ο Γιάννης Τραγάκης.

Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι από πλειάδα στελεχών τονίστηκε πως η ΝΔ θα πρέπει να είναι έτοιμη και να μην επαφίεται στο γεγονός ότι ζητάει εκλογές γιατί υπάρχει ακόμα και ο κίνδυνος του αιφνιδιασμού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής Αττικής Γιώργος Βλάχος στάθηκε ιδιαίτερα σ’ αυτό το σημείο.

“Τραγική” διετία ΣΥΡΙΖΑ. “Τσίπρας ή χώρα” το δίλημμα

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό την Τετάρτη το απόγευμα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Αναφερόμενος χτες από το Περιστέρι σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ τόνισε ότι ήταν μια «τραγική διετία για τη χώρα» και «την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Οι μόνοι ευνοημένοι αυτήν τη διετία ήταν οι διάφοροι κομματικοί εγκάθετοι, οι οποίοι με μεγάλη ταχύτητα καταφέρνουν και διορίζονται σε κομματικές θέσεις. Ο απολογισμός είναι τραγικός» είπε χαρακτηριστικά και ο κ. Μητοστάκης και συνέχισε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση είναι σε απόλυτη σύγχυση. Από τη μία, ισχυρίζεται ότι θέλει να κλείσει την αξιολόγηση. Από την άλλη, σηκώνει το μπαϊράκι της υπερήφανης διαπραγμάτευσης… Αυτή η τακτική δεν μας οδηγεί πουθενά. Απέναντι σε αυτήν την υποκρισία, απέναντι στην αφόρητη διγλωσσία, απέναντι σε αυτό το θέατρο οφείλουμε να προτάξουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση».

Ήδη από τις περιοδείες του το Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το δίλημμα «Τσίπρας ή χώρα», θέλοντας να δώσει τη διάσταση του «τραγικού» απολογισμού της διετίας ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα